Frasiga snacks på smördeg
Toppa färdiga smördegsplattor med läcker fyllning och snurra ihop. Gott och lättfixat till drinken!
Vad är smördeg?
Om man vill baka smördeg från grunden gör man först en deg av mjöl och vatten, som man kavlar ut och delvis täcker med hyvlat smör, viker ihop och kavlar ut igen i flera omgångar så att det blir många skikt.
Färdig smördeg är ett bekvämt och bra alternativ att ha i frysen eller kylen. På franska heter smördeg "mille feuilles". Det betyder tusen blad, och man förväntar sig många frasiga degblad i den gräddade smördegen som ska användas till exempelvis napoleonbakelser eller en frasig paj.
Det finns frysta och kylda plattor i butikerna. De frysta är något omständligare, eftersom de ska tinas och kavlas och läggas omlott om man till exempel vill fodra en pajform. Med kyld smördeg på rulle är det bara att lägga ut den i formen och grädda. Fördelen med frysta plattor är att de har längre hållbarhet i frysen och att kilopriset, generellt sett, är något lägre.