Förvara maten rätt så håller den längre - guide och tips
Genom att förvara våra livsmedel på rätt sätt så håller de längre. Lär du dig var frukt, mejeriprodukter och kött mår bäst blir det mindre matsvinn och bättre för både vår miljö och din ekonomi. Allt om Mat tipsar här om hur du enkelt kan förlänga hållbarheten på dina livsmedel genom att förvara dem rätt.
En tumregel är att ju kallare maten förvaras desto längre håller den. Ofta kan man få vägledning av förpackningen hur produkten ska förvaras. En bra temperatur i kylskåpet är +4°C, medan -18 °C är lagom i frysen.
Mejerier och ägg
Mjölk, fil, yoghurt, smör, ost och grädde och andra mejeriprodukter ska förvaras i kylskåp. Ju mindre tid i rumstemperatur desto bättre.
Mjölk, grädde, ost och matfetter kan också frysas in. Fryst grädde kan vara svår att vispa men går utmärkt att använda i matlagning. Riv överblivna ostkanter och frys in - perfekt att ha på pajer, gratänger eller hemgjord pizza.
Råa ägg förvaras i kylskåp, cirka 4 °C. Ofta håller ägg långt efter bäst före-datum. Lukta på ägget innan du använder det. Äggvitor och äggulor som blir över går att frysa in.
Visste du att bäst före-datum som anges på äggförpackningen är satt utifrån att äggen förvaras i rumstemperatur?
Grönsaker, frukt och potatis
Förläng livslängden på frukt och grönt genom att hantera dem varsamt och låta de ligga kvar i sina respektive förpackningar (men låten dem vara lite öppna för att undvika kondens). På det sättet skrumpnar de inte lika snabbt och de kan skyddas mot gasen eten som utsöndras från till exempel tomater, äpplen, och bananer och som bland annat påskyndar mognaden.
De flesta grönsaker och frukter trivs bäst i kylskåpet men några ska du placera i ett skafferi i stället för att undvika bland annat kylskador. Detta gäller bland annat banan, gurka, aubergine och ananas.
Låt tomat och avokado mogna utanför kylskåpet men när de är mogna trivs de bäst i kyla.
Potatis ska hanteras varsamt och trivs bäst på en mörk sval plats. Saknar du en sval kan potatisen stå i rumstemperatur men då inte utsättas för ljus.
Frys in frukt som blir över i mindre bitar och förväll grönsaker innan du fryser in dem. Bäst är att bara köpa så mycket frukt och grönt som går åt för att minska ner på matsvinnet som är störst just bland dessa livsmedel.
Fisk, kött och smörgåspålägg
Kött och fisk ska in i kylskåpet på dess kallaste plats så fort som möjligt. Ju kallare de förvaras desto längre håller de. Det här är en extra viktig kunskap när det gäller känsliga livsmedel som skaldjur, rå fisk och köttfärs.
Smörgåspålägg - kalkon, leverpastej, skinka och korv - håller betydligt längre om de ställs tillbaka ganska omgående efter frukost. Att ha pålägg, smör och mjölk framme under längre tid vid t ex frukost på helgen gör att hållbarheten förkortas.
Frysa in fisk och kött
Frys in färskt kött och fisk i lufttätat förpackningar, märk med datum. Man kan äta mat som legat i frysen länge men fettet i feta produkter kan härskna även i frysen och kan då smaka illa. Ju fetare livsmedel desto kortare hållbarhet.
Bröd, sylt och såser
Bröd förvaras i rumstemperatur. Vet du om att det inte kommer gå åt kan du frysa in bröd och ta fram vid behov. Torrt bröd kan förvandlas till ströbröd eller stekas till krutonger.
Pesto, salsa, sylt, fond och såser kan oftast stå i rumstemperatur så länge de är oöppnade. Därefter förvaras de i kylskåp - läs på förpackningen hur länge varan sedan håller då den öppnats. Öppnad sylt håller relativt länge i kylskåp men kasseras om den börjat mögla.
Hur kallt är det i mitt kylskåp?
Är du osäker på var det är kallast i kylskåpet kan du mäta temperaturen på olika ställen i kylen med en kökstermometer.
Källa: Livsmedelsverket - här hittar du mer information om hur du förvarar dina livsmedel