Försommarens bästa gröna
Säsongsguiden för försommaren - primörernas högtid.
Salladslök (maj-september)
Kallas även piplök och ser ut som liten purjolök. Har en mild löksmak och är god rå sallader eller tillagad i soppa, wok, grytor. Även god att steka eller grilla. Förvaras kallt i plastpåse.
Ostronskrivling (april-september)
Stor och utbredd svamp med kort fot som växer likt ett sammanhängande huvud. Har en kraftigare smak än champinjoner och är mycket god att t ex steka, använda i grytor, stuvningar eller soppor. Förvaras kallt.
Champinjon (året om)
Både den knubbiga, vita hatten och foten äts och smaken är mild och fin. God att steka, använda i stuvningar, grytor, soppor och pajer. Även god rå i sallader. Förvaras kallt i papperspåse.
Dill (april-oktober)
Klassisk nordisk ört där man använder såväl blad och stjälk som blomställning. Används till skaldjur-, fisk- och äggrätter, i inläggningar, såser och sallader. Kan förvaras kallt och fuktigt ett par dagar, men går även bra att frysa.
Vitkål (juni-mars)
Stort kålhuvud med fin kålsmak. Den mindre, spädare vitkålen är god som den är i sallad, medan den större med grövre blad är god att tillaga. T ex i wok, att steka, i soppa, gryta, pudding eller kåldolmar. Förvara kallt i plast.
Schalottenlök (juni-april, men något mindre tillgång under mars-april)
Finns även som bananschalottenlök. Med sin milda och karaktäristiska smak anses den bland de finare lökarna och har ett brett användningsområde. Äts både rå och tillagad i såser, soppor, grytor, gratänger, omeletter, sallader och mycket mer. Förvaras kallt och torrt.
Vitlök (juni-oktober)
Svensk vitlök säljs antingen som färsk vitlök i början av sommaren och är då saftigare med en mild smak. God att grilla, rosta eller steka hel eller halv. Under resten av säsongen, fram till oktober, får man sedan tag i den vitlök med lite torkat skal som är vanligast förekommande. Mycket brett användningsområde och är god i allt från såser, soppor och stuvningar till att rosta och steka. Förvaras torrt och kallt.
Gul lök (juni-april, men något mindre tillgång under mars-april)
Kallas också kepalök och har ett mycket brett användningsområde. Passar i allt från soppor, såser och grytor till att steka, koka och rosta. Har en något skarpare smak än rödlöken. Förvaras kallt och torrt.
Rödlök(juni-april)
Nära släkt med den gula löken och de båda kan många gånger ersätta varandra. Den röda löken har däremot en något mildare smak och passar därför särskilt bra rå i sallader. God i inläggningar, soppor, grytor, att steka, koka, i såser, gratänger, pajer och mycket mer. Förvaras kallt och torrt.
Palsternacka (Året om men något minskad tillgång under maj och juni)
Ser ut som en gulvit morot och fruktköttet har en söt aromatisk smak. God att rosta, steka, koka, ha i soppa, gryta, gratäng, grönsaksbiffar eller mos. Förvaras kallt, dock inte i plastpåse.
Blomkål (juni-november)
Hela blomkålen kan ätas, men den blomliknande toppen är mjällast. Har en mild och god smak som passar såväl rå i sallader som tillagad i soppor, wok, grytor, gratänger, pajer, puré och som kokt eller stekt grönsakstillbehör. Förvaras kallt i plastpåse.
Broccoli (juni-oktober)
Hela broccolin kan ätas och har mild och fin kålsmak. Små buketter kan ätas råa i sallad, men broccoli är även gott tillagat i soppor, wok, grytor, gratänger, pajer, Även gott som kokt eller stekt grönsakstillbehör. Förvaras kallt.
Romansallat (juni – oktober)
De långa, gröna bladen hålls samman i ett litet huvud som säljs antingen i kruka eller i inplastad. Har en lite skarpare smak vilket gör att den är en självklar ibland annat klassiska Cesarsalladen. Kan även ätas lätt upphettad. Förvaras kallt i plastpåse.
Ruccola(juni – september)
Heter egentligen senapskål på svenska och har sitt ursprung i Italien. Har en skarp, lätt pepprig smak som påminner om rädisa och pepparrot. De långsmala, flikiga bladen kan ätas råa i sallader, men passar även bra att göra pesto på. Förvaras kallt i plastpåse.
Färskpotatis (maj-augusti)
Är egentligen bara ett samlingsnamn för den potatis som skördas och säljs i Sverige innan den 30 september. Skördas ofta när de är riktigt små och är starkt förknippade med sommarens smaker och rätter.
Rädisor (april – oktober)
Finns i varierande färg och form, men den runda, röda rädisan är vanligast. Innehåller senapsolja och får därför en pigg, skarp smak. Goda råa eller lätt upphettade. Förvaras svalt, helst med blasten bortskuren.
Fläder (maj-juli)
Buske eller träd som i maj-juli blommar med vita, vida blomsterställningar. Dessa används till att göra saft och som smaksättare i marmelad, sylt, bakverk, glass, likörer och mycket mer. Under hösten ger samma buske eller träd svarta bär som är goda att göra saft eller gelé på. Lätt att förväxla med den giftiga druvflädern och sommarflädern, men som på hösten får röda bär istället för svarta.
Spetskål (juli – september)
Påminner till smaken om en mild vitkål, men skiljer sig till utseende genom det spetsiga huvudet. Dessutom kan bladen ibland vara mörkare. God antingen rå i sallader eller tillagad i wok, soppa, gryta, pudding eller kåldolmar. Förvara kallt i plast.
Spenat (april-september)
Säljs antingen färsk som lösa blad eller i knippen, men finns även fryst. Bladen är mörkgröna, har en mjäll konsistens och fin, mild smak. Kan användas råa i sallad, lätt stekta, i soppor, stuvningar, gratänger eller pajer. Färsk spenat har en relativt kort hållbarhet, men förvaras svalt i plastpåse.
Gurka (februari-oktober)
Det finns en mängd olika sorter men i Sverige slanggurka och druvgurka de vanligaste. Den förstnämnda är vanligast förekommande i grönsaksdiskarna och i sallad, medan den andra framför allt används till inläggningar. Slanggurkan är god till sallader och på smörgås men även i grekiska såsen tzatziki. Förvaras svalt, ca 12 grader.
Friséesallad (juni – september)
Har ett speciellt utseende med smala, flikiga blad. Växer i huvuden som har ljusare blad i mitten och grönare blad längre ut. Goda i sallader. Förvaras i kylskåp i en fuktig plastpåse.
Pepparrot (mars-augusti)
Jordväxande rot som har en fin, pepprig smak. Väldigt god att skala och riva fint till kött- och fiskrätter, sallader, såser och soppor. Bör tillsättas i slutet då den kan få en besk smak om den tillagas för länge. Ska förvaras riktigt kallt och mörkt, annars kan den missfärgas. Kan även frysas.
Salladskål (juni – november)
Kallas även för kinakål och har långa, ljusgröna blad som blir grönare och krusiga upptill. Har en krispig och saftig konsistens och en mild kålsmak. God rå i sallad, men passar även att woka, steka eller koka. Används även till att göra koreansk kimchi, som är en mjölksyrad sallad. Förvaras kallt insvept i plast.
Gräslök (april-september)
Tacksam växt för såväl kruka som trädgård, säljs ofta i kruka eller knippen. God grovhackad eller finhackad i såser, sallader, till ägg och fisk, på smörgåsar och mycket mer. Förvaras i kylskåp i plastpåse med lite vatten.
Purjolök (maj-december men något minskad tillgång maj-juni och december)
På denna cylindriska, långa lök går det bra att använda såväl det vita och det gröna. Löken är god rå och finhackad i sallader, men är även god i soppor, grytor, gratänger, pajer och såser. Förvaras kallt.
Isbergssallad (juni till oktober)
Huvudet består av krispiga, spröda blad som längst in är nästan helt färglösa. Äts vanligtvis rå i sallader men är även god att hastigt koka. Passar som sallad men även att använda istället för tortillas när man serverar tacos. Förvaras kallt i fuktig plastpåse.
Persilja (april-oktober)
Finns som krusbladig och slätbladig och säljs antingen i krukor eller knippen, men även i frysdisken. Användes från början främst som läkeört. Allsidig krydda som är god i rätter med fisk, grönsaker, ägg och i grytor. Även god i sallader, såser och soppor. Förvaras kallt och fuktigt.
Kålrot (Året om men något minskad tillgång maj-juli)
Skalas och har ett gulorange fruktkött som har en mild, fin kålsmak. God att koka, rosta, använda i grytor, puré eller riva ned i sallad. Förvaras kallt, men inte i plastpåse.
Morötter (Året om men något minskad tillgång under maj-juni)
Vitaminspäckad rot som nu för tiden finns i färger som orange, lila, gul och vit. Förvaras kallt. Allsidig rot som är god såväl rå i sallad som kokt i soppa, stekt, i grönsaksbiffar, wok, grytor, gratänger och mycket mer.
Rotselleri (Året om men något minskad tillgång april – juni)
Det gulvita fruktköttet har en väldigt aromatisk, söt smak. Passar bra att rosta, ha i grytor, soppor eller att steka. Förvaras kallt, gärna insvept i plast.
Rödbetor (Året om)
Dessa färgsprakande rötter har en söt, fin smak. Finns även som gulbeta och polkabeta. Goda att lägga in, koka, rosta, ha i soppa, gryta, gratänger eller grönsaksbiffar. Kokar man dem med skal på behåller de sin fina färg och mer vitaminer, och dessutom är det sedan bara att gnugga av skalet med händerna. Förvaras kallt.
Sockerärtor (juni-augusti) En riktig sommardelikatess som är mycket god rå men även lättkokt, hastigt stekt eller rostad. Konsistensen på råa sockerärtor ska vara fast och krispig. Kan förvaras kort tid i kylskåp, gärna i plastpåse.
Salladslök ( maj-september)
Kallas även piplök och ser ut som liten purjolök. Har en mild löksmak och är god rå sallader eller tillagad i soppa, wok, grytor. Även god att steka eller grilla. Förvaras kallt i plastpåse.
Försommarfavoriter
Rabarber (mars-september)
De syrliga bladstjälkarna äts här, och de är godast när de är späda och små. Finns olika sorters rabarber, man ser skillnad på färg och vilken tid de mognar. God i pajer, bakning, sylt, marmelad, kräm och mycket mer. Klarar sig ett par dagar i kylskåp men kan även frysas.
Vit och grön sparris (maj-juli)
Den vita sparris växer under jord och behåller därför sin bleka färg. Den gröna sparrisen växer däremot ovan jordyta. Den vita sparrisen skalas försiktigt och kokas mjuk i vatten med salt, citron och lite socker. Den gröna sparrisen behöver sällan skalas, men däremot bryts den hårda roten bort. Kokas liksom den vita sparrisen men kan även grillas eller stekas. De riktigt späda kan även ätas råa. Förvaras kallt.
Nässlor (mars-juni)
En mycket näringsrik ört som växer vilt över hela landet. Är som bäst när den är späd och liten. Bladen är täckta med brännhår som förlorar sin effekt när man tillagar eller torkar nässlorna. Förvällda nässlor kan även frysas. Goda i soppa, gratänger, såser, pannkakor, våfflor, lasagne, pesto, bröd eller te. Förvaras kallt i plastpåse.