Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Forskning visar: Sex av tio risprodukter innehåller arsenik

Riskakor, frukostflingor och vanligt ris älskas och äts av många varje dag. Nu visar tester att en del av våra mest populära risprodukter innehåller det giftiga grundämnet arsenik som kan orsaka både cancer och diabetes.

I en undersökning som SVT Nyheter låtit göra testades 10 olika risprodukter och det livsfarliga ämnet arsenik hittades i hela sex stycken av dem.

Marie Vahter, professor i miljömedicin på Karolinska Institutet, berättar för SVT Nyheter att oorganisk arsenik* är cancerframkallande och påverkar immunförsvaret, vilket kan ge effekter på lungor, njurar och lever. Ju mindre man väger, desto mer utsatt är man. Enligt SVT Nyheter får ett litet barn som väger 15 kilo och äter risflingor till frukost, ris till lunch och middag och tre riskakor till mellanmål i sig tre gånger mer arsenik än vad EFSA, EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet, har satt som riskbedömningsvärde.

Resultaten av undersökningen har gjort att Livsmedelsverket nu vill etablera bättre rutiner kring arsenik i livsmedel. Salomon Sand, toxikolog på Livsmedelsverket, säger till SVT Nyheter att riskvärderingen baseras på vad som händer om man får i sig nivåerna under en väldigt lång tid – det behöver inte betyda att det är en omedelbar risk för konsumenten. Livmedelsverket ser dock allvarligt på problemet och kommer följa upp SVT Nyheters undersökning med en egen granskning.

* Det finns två former av arsenik: organisk och oorganisk. Oorganisk arsenik kallas den den sorts arsenik som är giftig för oss. I testet har SVT Nyheter utgått ifrån den totala mängden arsenik (d v s både mängden oorganisk och organisk arsenik).

Så här mycket arsenik innehåller produkterna:

Uncle Ben jasminris – 7,06 mikrogram arsenik/portion

Änglamarks jasminris – 4,82 mikrogram arsenik/portion

Änglamarks ekologiska riskakor – 4 mikrogram arsenik/portion

Rice krispies – 2,18 mikrogram arsenik/portion

Kelloggs coco pops – 1,8 mikrogram arsenik/portion

Hipp ekologiska riskakor från 8 månader – 0,8 mikrogram arsenik/portion

Källa: SVT Nyheter