Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Forskare: "Det finns inga hälsomässiga skäl att äta en massa kvarg"

Kvarg har blivit omåttligt populärt de senaste åren. Men produkten är inte så nyttig som den många gånger utger sig för att vara, skriver TT via Sydsvenska Dagbladet. 

Svenskars konsumtion av kvarg, som egentligen är färskost av surmjölk, har ökat med nästan 200 procent de senaste två åren visar siffror från undersökningsföretaget Nielsen, skriver TT. Ökningen beror till stor del på aggressiv marknadsföring och tidningsartiklar som beskriver hälsonyttan med att äta kvarg, framför allt på grund av produktens höga proteinhalt.

Men alla stämmer inte in i kvargens lovsång.

– Det finns bättre och billigare proteinkällor. I väldigt få fall är det också motiverat att äta extra proteiner, säger Erik Hemmingsson till TT.

Kvargens ökade popularitet har lett till att det har dykt upp många nya kvargsorter i mejerihyllan. Ofta är de smaksatta och fulla med socker. Enligt Styrkebloggen innehåller till exempel en 500-gramsförpackning av Arlas milda vaniljkvarg lika mycket socker som en halvliter Coca-cola.

Även Erik Hemmingsson är kritisk till den smaksatta kvargen.

– Det här är förädlade produkter som kommer i en liten plastflaska. De kostar 20 kronor men man får väldigt lite för det ur ett näringsperspektiv. Det finns inga hälsomässiga skäl att äta en massa kvarg. Kvarg kan i stället vara en del av en allsidig kost, säger han.

Istället för att frossa i kvarg borde vi satsa på att äta bra mat menar Erik Hemmingsson.

– Svenskar är väl lite allmänt ängsliga av sig och snabba på mattrender. Det som händer är att folk går som en jojo mellan olika kosttrender. Ena året är det fett som gäller, nästa är det bara protein när vi i stället borde fokusera på kvalitén på maten.