Förklaringen: Därför älskar och hatar vi boxvin
Statistiken visar att svenska folket helst dricker sitt vin ur en plastpåse, det vill säga en bag in box. Samtidigt är den populära lådan hårt kritiserad och får ofta en majoritet av vinkritikerna att sucka djupt.
Men varför är glappet så stort mellan konsumenten och den ”snobbiga” experten, och är vinet i lådan verkligen av sämre kvalitet än det som säljs på flaska?
Vi har djupdykt i frågan.
”Tetraförpackningen ger intryck av vardagsvara. Dessutom är kartongerna svåra att försluta, vilket pekar mot att de skall drickas ur när man öppnat dem. Rent allmänt tror jag att kunderna har samma uppfattning och föredrar en festlig glasflaska framför en pappkartong.”
Det säger Systembolagets vd Gabriel Romanus i en intervju med Dagens Nyheter 1985. Visserligen syftar han på så kallade tetraförpackningar, som då har kortare hållbarhet jämfört med vin på bag in box. Men poängen är densamma – folk borde föredra flaskan framför lådan.
37 år senare vet vi, att en majoritet av det vin som säljs är en plastpåse i en pappkartong. Under 2021 såldes över 222 miljoner liter vin på Systembolaget, varav mer än hälften kom från just en bag in box.
Boxvinets status är låg
I dag finns det hundratals varianter inom segmentet lådviner. Röda, vita och rosé. Dyrare och billigare, bättre och sämre. Men trots populariteten är statusen i ärlighetens namn väldigt låg. Folket älskar sin BIB, medan majoriteten kritiker och vinkännare börjar sucka åt eländet fortare än någon hinner stava till plastkran.
Vi generaliserar, men, bara lite. För glappet mellan experter och konsumenter är stort. Man kan fråga sig varför det egentligen är så? Är experternas kritik verkligen rimlig, eller är den ibland bara överdrivet snobbig? Är vinerna som säljs i låda verkligen av sämre kvalitet än flaskvinerna?
– Ja, generellt är det enklare viner på box än i flaska. Även i de fall samma vin finns på både flaska och box kan man oftast känna skillnad, framför allt för att man oftast tillsätter extra svavel för att göra vinet hållbart. Boxen är absolut ett miljövänligare alternativ, men sämre för förvaring av vin, säger vinprofilen och Allt om Vin-skribenten Andreas Grube.
Men han håller med om att vissa så kallade ”vinkännare” ibland blir alltför snobbiga, just för att det faktiskt finns boxviner som är ganska hyfsade.
– Samtidigt handlar det om att folk som jobbar med vin provar några tusen viner om året, och i det perspektivet hamnar boxarna oftast långt ner på skalan – helt enkelt för att boxarna inte kan erbjuda så mycket vad gäller komplexitet, spännande eftersmak, nyanser och så vidare.
”Mycket volym och lite opersonligt”
Allt om Vins sommelier Erik Thorsell är inne på samma linje, att boxviner riskerar att vara opersonliga.
– Boxvin görs generellt sett i mycket stora volymer från större geografiska områden. Därmed kan mycket av karaktären, smaken och stilen att försvinna, om man skulle jämföra med ett mindre odlingsområde, där en vinbonde ägnat sig mer kontrollerat åt just den mindre kvantiteten druvor och slutprodukten, vinet. Boxtillverkningens själva syfte är ju att det ska bli stora mängder. Det riskerar att bli mycket volym och lite opersonligt, säger Erik.
Kvalitet har olika betydelse för olika personer
Tar vi på oss filosofmössan blir det dock snart tydligt att kvalitet är ett mångfacetterat begrepp. Den kan handla om hantverket i sig, där karaktären från både växtplatsen och druvan varsamt har behållits och återspeglas i drycken. Så som det beskrivs här ovan. Samtidigt är kvalitet något mycket subjektivt, där andra parametrar avgör.
– Tycker man att boxvin är gott och prisvärt, kanske det innebär kvalitet för en person, medan en annan ogillar sättet (massproduktion) boxvinet oftast görs på. Men risken här är också uppenbar, att syftet - mängd - går före ”kvalitet”. Och kanske används tillsatser för att ”designa” vinet på ett onaturligt sätt. Det blir som tillverkarna vill ha det till slut, men vägen dit går mer genom laboratoriet än genom naturlig jäsning, omsorgsfull vinmakning och (kanske) lagring, säger Erik Thorsell.
Utvecklingen har inte stått still
Samtidigt, menar sommelieren, ska alla boxviner inte dras över samma kam. I dag finns det till exempel fler varianter av lådor, där mer aktade vinproducenter gör vin på box i något mindre format än den klassiska 3-litersförpackningen.
– Det finns förstås stora variationer mellan boxviner, precis som mellan viner på flaska. Det finns bättre och sämre boxviner, och allt boxvin massproduceras inte.
Och som Håkan Larsson, en av Sveriges mest rutinerade vinskribenter, säger:
– Den genomgående kvaliteten är betydligt högre och jämnare än för tio år sen, utvecklingen har inte stått still.
Då kan boxvinets popularitet minska
Oavsett kvalitet är det kanske ändå så att vinet i sig spelar mindre roll i varför lådvinerna är så populära. Förpackningen är väldigt praktisk, enkel att plocka med sig, innehåller mycket vin för pengarna, är mer miljövänlig och räcker längre. Så frågan är vad som skulle krävas för att boxvinets popularitet skulle minska kraftigt.
– Flera saker. Om konsumenterna skulle börja bry sig mer om innehållet och hur vinet har gjorts. Men då krävs nog att de får veta vilket innehållet är först. Just nu tillåter ju inte reglerna att innehållet får skrivas ut. Och att konsumenterna skulle vara beredda att betala lite mer och i gengäld (kanske) konsumera lite mindre, säger Erik Thorsell.
Även Andreas Grube tror att priset på vinet skulle påverka.
– En innehållsförteckning skulle säkert hjälpa till att minska populariteten till viss del. Annars är det nog bara prislappen som kan rubba populariteten som det ser ut just nu, tror jag.
Kan lådvinets status höjas i framtiden?
Men om vi vänder på det. Vad skulle egentligen krävas för att höja statusen på framtidens lådviner?
– Det finns exempel på mer ”naturvins”-inriktade produkter som kommit ut på marknaden, och det kan säkert hjälpa till att höja statusen. Jag tror också att boxarna kan få draghjälp av burktrenden, och att boxar i mindre format kan bli större framöver. Eller om någon prestigeproducent klev in och gjorde en riktigt bra box, som också fick lov att kosta lite mer pengar, säger Andreas Grube.
En given plats i tillvaron
Vinskribenten Håkan Larsson tror inte att någon höjning av statusen är trolig, men att det spelar mindre roll, då den ändå har sitt berättigande.
– Man kan med fog påstå att boxvin sällan erbjuder några stora smakupplevelser. Det gäller å andra sidan även hämtpizzan och fiskpinnarna. Men både de enkla vinerna och den enkla maten har för mig en given plats i tillvaron.
Han tycker heller inte att alla boxviner är dåliga. Visserligen enkla men för det mesta ”hederliga och påfallande ofta med viss karaktär av både druva och ursprung”. Och han har inga problem att erkänna att han själv dricker lådvin ibland.
– Sommartid, när folk kommer och går på lantstället, när man bara vill ha något svalt vitt medan grillen blir varm eller ett sista glas rosé i bersån medan solen går ner – då tappar jag det alltsomoftast ur en låda. Utan några som helst samvetsbetänkligheter.
”Man kan lätt reducera sortimentet boxar med 80 procent”
Däremot är problemet, enligt Håkan Larsson, att boxvinerna smakar alltför lika, de är för mainstream.
– Man kan lätt reducera sortimentet boxar med 80 procent och ändå behålla tillräcklig variation i smaktyper, ursprung och prisnivåer. Vilket skulle ge plats i butikerna för bredare utbud av andra vintyper som nu sitter trångt till.
Systembolaget inte får diskriminera någon förpackningstyp
Systembolaget har valt att inte medverka i en intervju på temat boxvin, men svarar på frågan om hur väl boxviner rimmar med Systembolagets hållning om måttfullt alkoholdrickande:
– En studie har visat att de som köper vin på box dricker mer - men den svarar inte på om det är boxen som leder till ökad konsumtion, eller om det kan vara så att de som dricker mer föredrar att köpa boxar, säger Therese Elmgren, tidigare pressansvarig på Systembolaget och fortsätter:
– Frågan om huruvida Systembolaget ska sälja boxar har prövats av Alkoholsortimentsnämnden, som slog fast att Systembolaget inte får diskriminera någon förpackningstyp.
Systembolaget vill inte svara på frågan huruvida det kan finnas klimatfördelar eller andra positiva aspekter med boxvin – utan väljer att inte ge några vidare kommentarer.
Instagramprofilen Vintugg: ”Någon betalar ett högt pris”
Vinprofilen Ema Wiksten driver Instagramkontot och bloggen ”Vintugg”. Hon ställer sig frågande till huruvida saker kan gå rätt till – exempelvis i fråga om produktkvalitet och arbetsmiljö för anställda – i framställningen av billigare boxviner.
– Det är alltid någon som betalar ett högt pris om priset är för lågt. Och när det kommer till massproducerade billiga viner är det tyvärr oftast en människa som betalar det höga priset, i form av just dålig lön och slitsam tillvaro. Sedan är det givet att det också behöver tummas på kunskap och utrustning som krävs för att framställa ett bra vin om kostnaden ska hållas nere. Så ett bra vin för inga pengar kan man faktiskt inte få – vilket är rimligt om man känner till orsakerna bakom, säger Ema Wiksten.
Samtidigt tror hon att boxvinet skulle kunna komma att öka i status på sikt – av klimatskäl. Men i så fall krävs en förändring i både innehåll och framställning av vinerna.
– Boxvin är ju det mest miljövänliga valet, eftersom plast och papper har betydligt lägre koldioxidutsläpp än tunga otympliga glasflaskor. Dessutom ser jag allt fler ekologiskt och biodynamiskt profilerade vinproducenter tillverka vin i bag-in-box-liknande förpackningar. Om vi både kan få en klimatsmart förpackning och ett klimatsmart vin i förpackningen så tror jag absolut statusen kan skjuta i höjden, säger Ema Wiksten.
Källa: Systembolaget