Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Superenkelt och Jättegott – lyxig mat på några minuter
2 AV 2
Foto: Shutterstock

Fläder – så ser du om den är ”falsk” eller äkta

Fläderblomssaft är en riktig sommarfavorit och den är enkel att göra själv. De fina blomklasarna från den härligt doftande flädern plockar man och använder till saftkoket. För att plocka rätt sorts fläderblommor får du här tips på hur de ser ut och vilka blommor du inte ska plocka.

Du kanske hört talas om äkta och falsk fläder? Något sådant finns inte men den som avses med den ”äkta” fläderblomman är Sambucu nigra (också kallad ”hylle”). Den har tillplattade blommor som är vita eller svagt gulaktiga och har ljusgula ståndarknappar. Blommorna växer i breda knippen vilket gör att du kan ställa kronan upp och ner. Bären är svarta och kvistens märg har en ljus färg. Doftar tydligt fläder.

Flask fläder är alltså helt enkel andra sorters fläder, här nedan beskriver vi druvfläder och sommarfläder, som man inte plockar till sitt saftkok.

Vad många inte vet är att all fläder har giftiga växtdelar, men blommorna är giftfria. Bären på flädern vars blommor vi plockar är svagt giftiga, och bör inte förtäras råa men kokar du dem försvinner de flesta av toxinerna.

Fläder blommar i slutet av maj början av juni eller något senare beroende på väder och geografisk plats. Druvfläder blommar tidigare än hylle. 

Så här ser du om en fläderblomman är äkta eller falsk:

Äkta fläder

Foto: Shutterstock

De fläderblommor som plockas för att användas i t ex saft växer i vida klasar - se bilden.

Druvfläder

Den första av de två ”falska” fläderblommorna heter druvfläder. Dess blommor växer liknande en druvklase – därför kan du inte ställa kronan upp och ner. Bären är röda och kvistens märg är mörk. Druvfläder blommar i april-maj.

Sommarfläder

Den andra ”falska” fläderblomman heter sommarfläder och här har blommorna röda ståndarknappar. Sommarfläder blommar i juni-juli.

Check-lista

Ta med dig den här checklistan när du ska plocka fläder:

1. Plocka inte fläderblommor med röda bär

2. Plocka inte fläderblommor med röda ståndarknappar

3. Plocka inte fläderblommor där kvistens märg inte ljus

4. Plocka inte fläderblommor vars krona inte kan stå upp och ner

Text: Johan Blomquist

Källa: Odla.nu, Leva & Bo