Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Holger Edström

Fira Thanksgiving med kalkon - recept för en traditionell middagsmeny

Sista torsdagen i november firas Thanksgiving Day i USA. Det är en helgdag med rötter i historien, men framför allt årets stora familjefest. Idag sprider sig traditionen, och den goda kalkonen med sina givna tillbehör är då obligatoriskt på middagsbordet. 

En klassisk Thanksgiving-tallrik

Foto: Holger Edström

 Så här kan en riktigt välgjord Thanksgiving dinner se ut. På tallriken uppifrån och klockan runt: Vildris med grapefrukt, kalkonbröst med sås, tranbärssylt med fikon, kalkonfyllning med selleri, äpple och bröd, brysselkål och sweet potato med creme fraiche.

... och desserten är given, det blir pumpacheesecake!

Vad vore en kalkonmiddag utan pumpapaj? Denna är gjord som en cheesecake och helt oemotståndlig med sin krämiga pumpafyllning. Foto: Holger Edström

Thanksgiving - tradition med 400-åriga anor

En replika av skeppet Mayflower, som år 1620 gjorde sin berömda resa över Atlanten. Seglatsen tog över tre månader och när de 102 engelska utvandrarna äntligen var på amerikansk mark hade de hamnat mycket längre norrut än de hade tänkt sig. Foto: Istock Foto: Getty Images/iStockphoto

Thanksgiving Day med dess speciella måltid är en av de stora helgerna i USA. Ursprunget är dramatiskt och ett minne av hur en skara engelska utvandrare tog sig över havet och firade sin första skörd i det nya landet.

Det var Abraham Lincoln som gjorde tacksägelsedagen till helgdag och det först 1863. Då handlade det om tacksamhet för unionens fortbestånd. Numera kan var och en använda helgen för att uttrycka tacksamhet för lite vad som helst.

Thanksgiving Day infaller sista torsdagen i november och firas med gudstjänst i alla kyrkor och har blivit en av USA:s tre nationalhelger. Några egna skördar lovsjunger knappast puritanernas ättlingar numera. Mätta och rika kör de flesta sina bilar till farmors eller mormors gästabud eller tar flyg eller tåg över kontinenten, för i dag handlar Thanksgiving Day i första hand om att familj, släkt och vänner ska samlas.

Lika oersättligt som julskinkan är på svenska julbord är då den stora kalkonen, gärna på 10-15 kilo. Och tranbärssåsen (cranberry sauce) har nästan blivit helig. När det läckte ut att Mamie Eisenhower under sin tid i Vita huset serverade äppelmos istället för tranbär uppstod en smärre riksskandal.

I tider av förändring och oro tycks Thanksgiving Day och tranbärssåsen fungera som lugnande tecken på respekt för amerikanska traditioner. Och kalkonen, unikt amerikansk av födseln, är det enda som kan samla den etniska och religiösa mångfald som utgör USA. Text: Pia Gadd

Alla recept till Thanksgiving: