När är halloween - och varför firas det?
Varje år uppstår det samma förvirring; när är halloween, och vilket datum ska högtiden firas? Vi reder ut alla frågetecken och ger dig även en kort historielektion om varför vi firar halloween... muhahaha...
När är halloween?
Att vi aldrig lär oss vilket datum vi ska fira halloween är kanske inte så konstigt då högtiden är rätt så ny för oss i Sverige. Dessutom firar vi inte på samma dag som i USA vilket kan krångla till det ytterligare. Det tredje som gör det ännu mer komplicerat är att vi i Sverige dessutom har en annan högtid inom samma tidsperiod: Alla helgons dag, där vi tänder ljus och minns de döda. Så, här försöker vi göra det tydligt:
• 31 okt: Halloween i USA och England firas alltid den 31 oktober.
• Alla Helgons Afton är dagen före Alla Helgons Dag. Och infaller alltid på en fredag. Det är den här dagen som många firar "halloween" i Sverige.
• Alla helgons dag infaller alltid på en lördag, mellan den 31 oktober och 6 november, beroende på år. På Alla Helgons Dag firar vi inte halloween, utan detta är en dag vi minns de döda och sätter ljus på gravar.
Halloweenfest och "Bus eller godis?"- vilken dag?
Det finns inte något fast datum för halloween som är spikat i Sverige. Många väljer att fira den 31 oktober, när Halloween firas i USA och England, vilket i år infaller på en onsdag.
Medan andra i Sverige firar halloween på fredagen, natten till Alla helgons dag.
Vilken av dessa dagar som är bäst finns ingen riktig klarhet kring. Men Svenska Kyrkan sa ifrån för några år sedan då de tyckte att allhelgonahelgen allt mer kommit att konkurreras ut av amerikanska halloweentraditionen. Och önskade därför att firandet av halloween ska ske den 31 oktober. Denna debatt fick många svenska handlare att flytta firandet till det amerikanska datumet. Något som branschorganisationen Svensk Handel också då rekommenderade sina medlemmar att göra det.
Kort historielektion: Vad är Halloween och varför firas det?
Halloween är en tradition med ursprung i Irland, och inte USA - även fast det är med USA vi oftast förknippar denna fest. Namnet kommer från fornengelskans ”All hallows even”, betyder ungefär ”Alla helgons afton”.
Halloween var från början en förkristen keltisk skördefest som firades den 31 oktober. Då återvände de döda till jorden, och man tände eldar för att vägleda dem och skrämma bort häxor.
Trick or treat?
När irländska invandrare tog med sig halloweentraditionen till USA under mitten av 1800-talet utvecklades seden till ett omtyckt tillfälle för barnen att skämta med de vuxna.
Idag är det kanske det vanligaste inslaget i det amerikanska firandet. Barnen klär ut sig till läskiga varelser och tigger godis genom att knacka dörr och ropa "trick or treat" - bus eller godis. Den som inte bjuder på godsaker kan då förvänta sig ett bus istället. Barnen kan vara utklädda till allt från prinsessor till häxor och benrangel. Till festen hör också att man dekorerar sina hus och trädgårdar med lyktor av urgröpta pumpor.
Halloween i Sverige
I Sverige började seden tas upp under slutet av 90-talet, efter inspiration från amerikanska filmer och tv-serier.
Ett motstånd finns till att en kommersiell fest skulle konkurrera ut vårt eget stillsamma Allahelgonafirande, men i stället har det visat sig att seden att tända ljus på gravar snarare har ökat. För många svenskar är halloweenfirandet bara en rolig maskeradfest som lyser upp lite extra i höstmörkret.
Visste du att...
... Jack o'lanterns, de karvade pumporna, är enligt sägnen lyktan som den osaliga själen efter smeden Jack lyste upp sin vandring på jorden med. Jack hade överlistat djävulen och släpptes därför inte ens in i helvetet.
Halloweenfesten - maten
Flagad mandel doppad i karamellfärg kan bli snygga häxnaglar på ett knotigt grissinifinger... Med lite fantasi kan man duka upp med riktigt läskiga snacks. Glöm inte att dekorera med spindlar, flugor och pumpalyktor!