Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Helén Pe

Festlig trerättersmiddag med skaldjur - klart på 1 timme

En trerättersmeny med krabba i huvudrollen är både festligt och riktigt gott. Middagen inleds med soppa med havskräftor och avslutas med säsongens godaste bär, björnbär, som får sällskap av chokladmousse. En färgglad skaldjursmiddag du lagar på bara 1 timme!

Receptmakaren Cecilia Lundin om menyn: 

”Passa på och njut av skaldjur nu i säsong. Vi inleder med en snabblagad soppa av havs- kräftor och akvavit, ett brännvin som smaksätts med typiska skaldjurskryddor som kummin och dill. Mixa gärna soppan med stavmixer precis innan servering så blir den härligt skummig. Krabban till huvudrätt får säll- skap av en krämig röra och en fräsch sallad i stället för de klassiska tillbehören hovmästarsås och rostat bröd. Björn- bären börjar mogna nu och blir en perfekt avslutning på menyn tillsammans med en snabbgjord chokladmousse.”

Meny

FÖRRÄTT

Havskräftssoppa med sting

VARMRÄTT

Krabba med kronärtskocksröra och nötig sallad

DESSERT

Björnbär med kanel- & mjölkchokladmousse

Planering

1. Gör kanel- och mjölkchokladmoussen och ställ in i frys och kyl.

2. Skala havskräftorna och koka fonden.

3. Gör kronärtskocksröran.

4. Gör klart soppan.

5. Blanda salladen.

6. Servera soppan.

7. Halvera krabban och servera med röra och sallad.

8. Vispa upp moussen och servera med björnbär.

Matcha mat & dryck

TILL HAVSKRÄFTSOPPA: Aalborg Jubilaeums Akvavit, nr 173, 265 kr. Akvavit med kryddig smak. Drag av kummin, dill och pomerans.  Landsort Lager, Sverige, nr 1466, 32:50 (50 cl). Ljust öl med integrerad beska och friskhet. Inslag av bröd, örter och ett stråk honung. 

TILL KRABBA: Bourgogne Les Murelles 2021, Frankrike, nr 5837, 179 kr. Gene- röst vitt vin med fräschör. Stråk av plommon, nötter och en lätt rostad ton. 

TILL BJÖRNBÄR MED KANEL- OCH MJÖLKCHOKLADMOUSSE: Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico 2020, Italien, nr 2304, 179 kr (37,5 cl). Sött, rött vin med inslag av torkade körsbär, fikon och nötter. Friskhet som matchar sötman.

Recept & styling Cecilia Lundin Foto Helén Pe

Fler festliga middagar som lagas på 1 timme hittar du här: