Fem klassiker till kaffetåren
Vi listar goda avecer och tipsar om några juliga nyheter att prova.
KONJAK
Ursprunget till dagens konjak är det brännvin som tillverkades i det franska cognacdistriktet på 1500-talet. På grund av de långa exportresorna gjorde man ett destillat som var tänkt att blandas ut med vatten och åter bli till vin. Men drycken blev populär som den var och tillverkningen utvecklades med bättre druvkvalitet och lagring på ekfat. I Sverige har man druckit konjak i ett par hundra år, dels importerad fransk och dels inhemska plagiat. Den "Eau du vie" som varit populär här är en blandning av enklare vindestillat och svensk finsprit. Det är i år exakt 100 år sedan Frankrike antog en lag som säger att endast ett destillat av vitt vin, tillverkat i distriktet Cognac, får kallas cognac.
Grönstedts XO Christmas Cognac(nr 10198) 399 kr för 500 ml
CALVADOS
Precis som cognac, eller armagnac, är calvados ett franskt brännvin med ursprungsskydd. Men medan dessa görs på ett destillat av vita druvor tillverkas calvadosen av äppelcider, som i sin tur görs av en blandning av upp till hundratalet olika äppelsorter. Destillatet lagras på ekfat i minst två år. På 1800-talet började den franska arbetarklassen dricka "café-calva", alltså en kopp kaffe med en skvätt calvados i och calvados i ett glas på sidan om. Det är fortfarande en klassiker på franska kaféer.
Duc d'Arthour (nr 95303) (calvados blandat med ojäst äppelmust till en alkolholstyrka på 17 %) 129 kr för 700 ml
PUNSCH
På 1700-talet blandades punschen till i en bålskål och serverades varm ur små koppar med öra. I Sverige bestod drycken av socker, vatten, te, citron och arrak, det fatlagrade destillat av ris, sockerrör, palmsaft och kryddor som kom hit från Ostindien i mitten av 1700-talet. På kontinenten användes olika sorters sprit i punschblandningen men i Sverige blev arraken en obligatorisk ingrediens. På grund av sitt exotiska och dyra innehåll var punschen till en början en dryck förbehållen samhällets välbärgade. Men i mitten av 1800-talet började den tappas på butelj, nådde ut till allt fler – och började serveras kall ur glas. I dag är den gyllengula punschen inte lika populär utan dricks framför allt när traditionen spelar roll, som vid studentmiddagar eller hemma till ärtsoppan på torsdagar.
Facile Punsch Extra Gammal Likör(nr 637) 219 kr för 700 ml
LIKÖR
När begreppet likör dök upp i Sverige för första gången, i början av 1700-talet, använde man det för all slags välsmakande sprit. I Europa hade drycken framställts i flera hundra år, från började i medicinskt syfte. I dag menar vi med likör en spritdryck med hög sockerhalt, smaktsatt med kryddor, örter, bär eller frukt. Det har länge varit damernas avec till kaffet, medan männen druckit whisky eller konjak. 1950-talet var likörens storhetstid i Sverige och sedan 70-talet använder vi den ofta också som drinkingrediens.
Baileys Coffee(nr 683) 199 kr för 700 ml
WHISKY
Det keltiska ordet för whisky betyder livsvatten, precis som "eau du vie" (konjak) eller vår svenska akvavit. Från att ha varit en dryck som framförallt uppskattades av en liten klick intellektuella – Strindberg till exempel – kom den att populariseras enormt genom popkultur och tv under 1900-talet. Många gillar sin whisky kyld med en isbit i glaset, vilket är en amerikansk tradition, medan det brittiska sättet – och alltså att föredra enligt de mer kräsna kännarna – är att dricka den rumstempererad med en skvätt vatten.
Caol Ila Distillers Edition 1996(nr 10192) 549 kr för 700 ml