Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
<p>Geir Skeie vid grytorna.</p>
<p>Geir Skeie vid grytorna.</p>
<p>Geir Skeie vid grytorna.</p>
<p>Geir Skeie vid grytorna.</p> Foto: Paal-André Schwital

Fem frågor till norske toppkocken

Vi fick ställa några frågor till Geir Skeie, den norska toppkocken som redan vunnit allt.

Geir Skeie, toppkock vid 29 års ålder. Han har vunnit Årets kock i Norge 2007, World cup i Luxemburg och Bocuse d`Or Europa 2008 - och Bocuse d`Or 2009. Som tävlingskock är han alltså just nu bäst i världen.

Vad är så roligt med att tävla?

- Det är att utvecklas som kock. Man blir pressad att hela tiden lära sig mer om olika saker. Man pressar sig själv att utvecklas.

Men vad kan nästa utmaning vara?

- Jag startar en egen restaurang nu i Sandefjorden. Så det är att få igång den och få den att fungera. Det är det bästa med att vara kock, en dag är aldrig den andra lik och man kan göra så många olika saker inom yrket.

Geir bor just nu i det lilla Sandefjorden söder om Oslo i Norge. Där är inte utbudet av restauranger så brett. Så när han ska äta själv blir det ofta att han ställer sig lagar husmanskost hemma.

Är du inte trött på att laga mat efter en lång dag?

- Haha! Nej, det går bra, skrattar Geir som inte direkt har någon favoritingrediens att laga på året runt utan ändrar efter säsong. Just nu är det sparris.

- I Norden borde vi bli bättre på att äta efter säsong. Folk förväntar sig att samma sak ska finnas året runt, de borde istället inse att vissa grönsaker är bäst vissa perioder och bara äta dem då.

Geir tycker det nordiska köket har fantastiska förutsättningar, med alla ingredienser från havet bland annat.

- Vi har färsk torsk, räkor, sill. Det är lätt att laga på de råvarorna.

Själv strävar han alltid efter att låta råvarorna tala för sig.

- Det ska smaka mesta möjliga av sin egen smak. Det är mitt mål i alla fall.

Besöker Sverige

Namn: Geir Skeie

Ålder: 29

Bor: Sandefjorden

Aktuell: Gästspelade på Stockholmsrestaurangen Sturehof under norska nationaldagen.

Laga efter säsong

Försommarens bästa gröna