Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ©laperla_777 - stock.adobe.com

Färskost – test av nio olika sorter

Naturell färskost passar bra på en macka med några skivor tomat men är också en given grund till frostingen på morotskakan. Vi har testat nio varianter och hittat en favorit.

Så här testade vi: Vi köpte naturell cream cheese eller färskost i livsmedelsbutiker i Stockholmsområdet. En grupp ur redaktionen på Allt om Mat bedömde ostarnas konsistens, smak och doft. Ostarna användes även i frosting som bestod av färskost, florsocker och rumsvarmt smör. Deras konsistens och smak bedömdes av panelen. Testet var ett blindtest.

Nio sorters cream cheese testas av en grupp ur redaktionen på Allt om Mat. Deltagarna i smakpanelen är eniga om att en bra färskost ska ha en frisk, syrlig smak och en mild sälta samt att den ska vara krämig och lätt att breda på brödet. För det är på mackan som man vill ha osten, helst i ett tjockt lager som man toppar med exempelvis tunna skivor med rökt lax eller saftiga tomater. Garant är något torr i konsistensen men med god fyllig smak och skulle fungera fint på en ostbricka. Philadelphias cream cheese vinner ändå i smaktestet på grund av sin friska, syrliga smak och krämiga konsistens.

I PROVKÖKET VISPAR vi ihop en klassisk frosting med var och en av de nio färskostarna. Philadelphiaosten vinner det racet också. En frosting med den färskosten är fast, krämig och lätt att breda på morotskakan eller vad man nu har skapat som ska toppas med en söt och len frosting. Med färskostarna från Arla, Ica och Garant blir frostingarna lösare. Den sistnämnda fungerar inte alls; den blev lös och rinnig istället för fast och krämig och går inte att breda på en tårta.

DET LÄGSTA BETYGET, en etta, ger panelen till färskosten från Coop. Den har en bismak av kartong som även slår igenom i frostingen. På förpackningen från Coop får man information om från vilka länder grädden och mjölken kommer. Det är frivilligt för tillverkaren att lämna den upplysningen. Ica Basic och Garant är lika ärliga, och det gillar vi. Arla är mer ospecifika och deklarerar att osten är tillverkad av mjölk från EU. På de övriga kan man läsa i vilket land osten är tillverkad, men det står ingenting om varifrån råvarorna kommer.

INGEN AV OSTARNA innehåller animaliskt ostlöpe, någon innehåller ystenzym och flera får sin tjockare konsistens av fibrer från citrusfrukter eller vete. Vissa av dem är förstärkta med stabiliseringsmedel som till exempel E 415 och E417 (xantangummi och taragummi).

Här är testet av färskost

Coop, cream cheese, 200 g

Foto: Coop

Cirkapris: 16 kr Pris/kg: 80 kr Fetthalt: 22 % Ursprung: Grädde och skummjölk från Danmark, Sverige, Tyskland och Holland. Producerad i Danmark.

Omdöme: Syrlig och lite unken med bismak av kartong. Vit färg, fast konsistens. Frostingen är slät men kladdig.

Betyg: 1

Arla, naturell färskost, eko, 150 g

Cirkapris: 18 kr Pris/kg: 120 kr Fetthalt: 25 % Ursprung: Mjölk, EU. Producerad i Danmark.

Omdöme: Mild syrlighet, lagom sälta. Luftig konsistens, påminner om vispat smör. Frostingen är OK, möjligen lite lös.

Betyg: 3

Ica Basic, cream cheese, 300 g

Cirkapris: 16 kr Pris/kg: 53 kr Fetthalt: 20 % Ursprung: Producerad i Danmark.

Omdöme: Fast och luftig konsistens. Rund smak med balanserad sälta och syrlighet. Frostingen är slät och fin, något för lös.

Betyg: 3

Valio, cream cheese naturell, laktosfri, 200 g

Cirkapris: 22 kr Pris/kg: 110 kr Fetthalt: 25 % Ursprung: Producerad i Finland.

Omdöme: Vit, fin färg. Krämig med fin sälta och sötma men mindre syrlighet. Len konsistens. Frostingen är lös och lite grynig.

Betyg: 4

Milbona Goldessa (Lidl), 200 g

Cirkapris: 10 kr Pris/kg: 50 kr Fetthalt: 24 % Ursprung: Producerad i Tyskland.

Omdöme: Neutral smak med balans mellan sälta och syrlighet. Krämig konsistens. Frostingen är krämig, den har kort eftersmak. Bra, fast och fin.

Betyg: 4

Garant, ekologisk färskost naturell, 150 g

Cirkapris: 14 kr Pris/kg: 93 kr Fetthalt: 26 % Ursprung: Producerad i Tyskland

Omdöme: Fast och torr konsistens. Fyllig och len smak med frisk syra. Jättegod! Utmärkt på ostbrickan och på mackan. Oanvändbar till frosting – den blir lös och rinnig.

Betyg: 4

Eldorado, färskost naturell, 200 g

Cirkapris: 15 kr Pris/kg: 75 kr Fetthalt: 26 % Ursprung: Producerad i Tyskland.

Omdöme: Lite grynig och torr konsistens. Frisk smak med lagom sälta, påminner om hemgjord färskost. Frostingen är blank och fin men något lös.

Betyg: 4

Ica, cream cheese, 200 g

Cirkapris: 16 kr Pris/kg: 80 kr Fetthalt: 23 % Ursprung: Producerad i Tyskland.

Omdöme: Fast och luftig konsistens. Frisk och syrlig smak, påminner om tjock yoghurt. Frostingen blir slät men är något för lös.

Betyg: 4

Mondelez, Philadelphia, original naturell, 200 g

Cirkapris: 21 kr Pris/kg: 105 kr Fetthalt: 21 % Ursprung: Producerad i Tyskland.

Omdöme: Vit ost med fast och fin konsistens. Frisk smak, balans mellan sötma, sälta och syrlighet. Favoriten till frosting! Bäst i test!

Betyg: 5

Betygsskala: 5=Utmärkt 4=Mycket bra 3=Bra 2=Godkänd 1=Dålig

Foto: Malin Ottosson