Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

"Färsk strömming är en delikatess, helst nyfångad"

Njut av klassikern sotare med dillsmör och nykokt potatis. Underbart enkelt och gott. 

Vrid upp fläkten på högsta läge och öppna fönstrena.

– Det blir lätt osigt, det får man räkna med. Annars är det inga problem, strömmingen är lätt att hantera, säger Jenny Olsson. 

– Det är ett enkelt recept med få ingredienser. Det gäller överlag våra recept, som vi tagit fram i familjen och smakat av tillsammans.

Som sportfiskare föredrar Jenny att tillaga och äta egenfångad fisk. Just strömmingen har ju annars en stor fördel i att den är så billig att köpa. 

Jenny och de övriga i familjen Olsson ser riktigt färsk strömming som en av de verkliga delikatesserna bland matfiskarna. Och att själv fiska den är mycket enkelt. Allt som krävs är ett litet spinnbete eller sänke som kastvikt i änden på linan och 3-4 krokar.

– Men recepten i boken är till för dem som enbart gillar att laga mat också, säger Jenny Olsson, som själv följt med sina passionerat fiskeintresserade föräldrar praktiskt taget sedan hon var nyfödd.

I familjens kokbok för sportfiskare ges både fiske- och tillagningstips om många olika fiskarter, liksom råd för hur den färska fisken bäst tas om hand innan den hamnar i grytan.

– Att fiska själv är verkligen att förena nytta med nöje, det är skönt och roligt att vara ute i naturen. Får jag välja metod blir det flugfiske och bäckmete, säger Jenny. 

Gör Jennys recept: 

Klassisk sotare med dillsmör 

Sportfiskare

Namn: Jenny Olsson.

 Ålder: 24.

 Bor: Hus i Järvsö.

 Familj: Sambo, mamma, pappa, storasyster och lillebror.

 Gör: Skribent och fotograf som arbetar mycket med mat och trädgård, driver byrå ihop med systern Linda (båda med stor erfarenhet av arbete i restaurang – och sportfiske).

 Bästa kökstips: ”Smaka dig fram! Byt ut ingredienser i recept efter eget tycke och smak. Och använd bra råvaror!”

 Aktuell med: ”Kokbok för sportfiskare och andra fiskälskare” tillsammans med Linda Olsson och föräldrarna Jan och Eva Olsson (Ica Bokförlag).