Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Farmor lärde honom laga mat

Han var yngst i tävlingen och debutant. Men Viktor Westerlind, 25, från
Stockholm tog hem segern när Årets kock 2009 avgjordes i går kväll.
- Det är jättestort - man inser bara inte hur stort det är, säger han strax
efter att han kammat hem guldmedaljen.

Årets kock korades i går kväll i Göteborg.

- Det känns ju jättebra. Det känns som om alla de här timmarna, söndagarna, eftermiddagarna och morgnarna som man la ner, har betalat sig, säger vinnaren.

Om du jämför tävlingen med en hektisk kväll på krogen?

- Det är ett lagarbete på krogen. Och det är både lättare och svårare för man måste ju samarbeta med andra. Här står man ju och faller själv.

Vad innebär segern?

- Det kan innebära allting. Det är ju Sveriges största tävling. Man har ju

möjlighet att starta en karriär.

"Det är familjärt"

"Inklusive skolan" har Viktor arbetat som kock i tio år. Sin inspiration hämtar han bland annat från sin farmor, som var hushållslärare.

Är kock det bästa jobb man kan ha?

- Ja, få skrattar ju så mycket som kockar gör.

Viktors vinnarrätter:

"Timjanstekt kotlettrad med choucroute på fänkål och purjolök, lökcrème,

rostad lök, aprikoskompott och vinägersky".

"Havsvattenrimmad mjölkbakad sejrygg med citronette, knaperstekt slag och

krispigt skinn. Mörkokt fänkålshjärta fylld med musslor samt svensk choucroute

på fänkål. Serveras med räkpotatis och lågtempererad råräka, ängamatsgrönsaker

samt fänkålsvelouté".