Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: brent Hofacker/Adobe Stock

Färdiga baguetter – test av 9 sorters bake-off

Nej, de doftar inte lika gott som hembakat. Och de flesta saknar "personlighet". Men på tio minuter förvandlas de inplastade bröden till gyllenbruna baguetter och ciabattor i köket. I testet blev ciabatta favoriten i det växande utbudet av bröd som ska gräddas klart hemma.

RESULTAT: Allt om Mat har testat nio olika sorters halvbakat bröd. Bröden är smidiga att använda till både vardags och fest, och det går fort att grädda dem färdigt hemma. På minussidan står att de inte har lika mycket karaktär och personlighet som hembakat matbröd.

Garant, Ciabatta

Bäst i test!

Vikt: 250 g. Antal: 2 st. Cirkapris/förp: 14 kr. Pris/st: 7 kr. Pris/kg: 56 kr. Tillverkningsland: Frankrike.

Omdöme: Ser gott ut med frasig skorpa. Stadig konsistens med större luftbubblor. God brödsmak med lagom sälta och lite sötma.

Betyg: 5

Ica, Ciabatta

Vikt: 150 g.

Antal: 2 st. Cirkapris/förp: 11 kr. Pris/st: 5,50. Pris/kg: 73 kr. Tillverkningsland: Nederländerna.

Omdöme: Ser aptitligt ut, skorpan är matt och frasig. Luftigt inkråm med små och större håligheter. God smak, lite lätt syrlig.

Betyg: 4

Ica, Baguetter

Vikt: 300 g.

Antal: 2 st. Cirkapris/förp: 11 kr. Pris/st: 5,50. Pris/kg: 37 kr. Tillverkningsland: Nederländerna.

Omdöme: Fin, gyllenbrun yta. Mild smak med lagom sälta, neutral doft. God, knaprig brödskorpa och saftigt inkråm.

Betyg: 4

Ica Basic; Baguetter

Vikt: 300 g.

Antal: 2 st. Cirkapris/förp: 8 kr. Pris/st: 4 kr. Pris/kg: 27 kr. Tillverkningsland: Nederländerna.

Omdöme: Fin, gyllenbrun färg och frasig skorpa. Inkråmet har en tät och lite seg konsistens. Svag doft. Neutral smak, lagom salt men sötare än de övriga.

Betyg: 4

Garant, Surdegspavé

Vikt: 300 g.

Antal: 4 st. Cirkapris/förp: 15 kr. Pris/st: 3,75. Pris/kg: 50 kr. Tillverkningsland: Frankrike.

Omdöme: Fin yta, ser ut som surdegsbröd. Fyllig brödsmak med lite syrlighet och lagom sälta, men det finns en syntetisk bismak. Kompakt konsistens.

Betyg: 3

Coop, Baguetter

Vikt: 300 g.

Antal: 4 st. Cirkapris/förp: 13 kr. Pris/st: 3,25. Pris/kg: 43 kr. Tillverkningsland: Nederländerna.

Omdöme: Fin, gyllenbrun yta. Doftar nygräddat bröd, men det smakar väldigt lite, förutom salt. Frasig skorpa men kompakt konsistens.

Betyg: 2

Ica, Surdegsbaguette

Vikt: 250 g.

Antal: 1.

Cirkapris/förp: 13 kr. Pris/st: 13 kr. Pris/kg: 52 kr. Tillverkningsland: Nederländerna.

Omdöme: Ser rustikt och gott ut, är lite mörkare än övriga. Doftar råg, smaken är fyllig, kunde vara lite saltare. Kraftig struktur, något seg konsistens.

Betyg: 4

Eldorado, Baguette

Vikt: 300 g.

Antal: 4 st. Cirkapris/förp: 9 kr. Pris/st: 2,25. Pris/kg: 30 kr. Tillverkningsland: Frankrike.

Omdöme: Fin, frasig skorpa, inkråmet är finporigt men saftigt. Neutral doft och smak med lagom sälta.

Betyg: 3

Maître Jean Pierre, Baguettes (Lidl)

Vikt: 300 g.

Antal: 2 st. Cirkapris/förp: 7 kr. Pris/st: 3,48. Pris/kg: 23 kr. Tillverkningsland: Tyskland.

Omdöme: Smal baguette med matt yta. Torr och smulig konsistens. Brödet saknar doft och smak.

Betyg: 1

Testpanelens utlåtande

Så här testade vi

Vi köpte bröd av typen "grädda hemma" från olika livsmedelsbutiker i Stockholmsområdet och gräddade dem enligt anvisningar på förpackningarna. Utseende, doft, smak och konsistens bedömdes av en grupp ur redaktionen på Allt om Mat. Detta var ett blindtest.

Det bästa med halvbakat bröd (som vi ofta lite slarvigt kallar bake-off) är känslan av att man själv har bakat det - trots att det enda man gör är att skjutsa in i det i ugnen och sedan se genom ugnsfönstret hur det får färg och pöser upp lite. Efter max en kvart är det klart. De halvbakade bröden är praktiska eftersom de håller länge; från tillverkningsdagen är det tre månader till bäst-före-datum och de förvaras i rumstemperatur. Det går alltså bra att ha ett litet lager hemma i köksskåpet om man skulle få oväntat besök eller bara vill förhöja intrycket av den enkla måndagssoppan med ett "nybakat" bröd. Smakpanelen, som består av redaktionen på Allt om Mat, enas också om att halvbakade bröd är extra smart när man ska ha gäster och det är fullt upp i köket med annan matlagning. Det är ett praktiskt och snyggt bröd, men hur smakar det?

Franska & italienska bröd

Franskans baguette kommer från italienskans bacchetta och betyder stav eller kvist. Ciabatta är italienska och betyder uttrampad sko eller toffel.

Test av nio ljusa bake off-bröd

VI TESTAR NIO LJUSA VARIANTER, de flesta baguetter men även två ciabattor och ett som heter pavé. Ciabattorna är rustikare, har mer smak samt tjockare skorpa och saftigare inkråm. Dessa egenskaper tilltalar panelen när vi doftar, klämmer och smakar på bröden i provköket, och det blir högt betyg för ciabattorna.

Av baguetterna är det Ica:s standardbaguette och en surdegsbaguette från samma kedja som kammar hem flest poäng. Surdegsbaguetten innehåller även rågmjöl och är ett rustikare bröd. Sämst bland baguetterna är Maître Jean Pierre, som vi köpt på Lidl. Det är torrt, smuligt och saknar i princip både doft och smak. När det gäller smaken är det egentligen inte något av bröden som har någon speciell karaktär, och därför behöver de paras ihop med smakrika röror eller pålägg.

Bröd med lång hållbarhet

BRÖDETS LÅNGA HÅLLBARHET i den tjocka plastförpackningen beror på att det är förpackat i skyddande atmosfär eller förpackningsgas. Den består till största delen (ca 80 %) av koldioxid och resten är kväve. Det finns alltså inget syre i förpackningen, och det gör att brödet inte möglar eller åldras på samma sätt som om det var omgivet av vanlig luft. Enligt lagstiftningen måste tillverkaren upplysa på förpackningen om att livsmedlet är omslutet av skyddande atmosfär, och gaserna måste vara godkända för att få användas. Det är samma regler som gäller för gas som för andra tillsatser. När en tillsats är godkänd betyder det att den inte får innebära en risk för människors hälsa. Men för att brödet ska hålla till bäst-före-datum måste förpackningen vara hel. När man har öppnat den, eller om det blir ett litet hål i påsen där gasen kan slippa ut, går det snabbt utför. I öppnad förpackning håller brödet 2-3 dagar, och då ska det helst förvaras i kylskåp. Den långa hållbarheten minskar svinnet i hela kedjan, får vi veta av en inköpare till en av butikskedjorna. Bröd har annars en kort hållbarhetstid och är ett av de livsmedel som slängs mest. Inköparen säger också att det finns ett växande intresse för den här brödtypen.