Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Provsmakarna är eniga om att pizzakit är ett enkelt sätt att snabbt åstadkomma en god pizza till lunch eller middag.Provsmakarna är eniga om att pizzakit är ett enkelt sätt att snabbt åstadkomma en god pizza till lunch eller middag.Provsmakarna är eniga om att pizzakit är ett enkelt sätt att snabbt åstadkomma en god pizza till lunch eller middag.
Provsmakarna är eniga om att pizzakit är ett enkelt sätt att snabbt åstadkomma en god pizza till lunch eller middag. Foto: ULRIKA POUSETTE

Färdig pizzadeg – bäst i test

Bekvämt, praktiskt och lättanpassat. Hemgjord pizza är snabbmaten som passar alla. Men hur bra är den färdiga pizzadegen som går att köpa i butik? Vi har rullat ut degarna och testat.

Bäst i test: Färdig pizzadeg

Vi köpte pizzakit med färdig pizzadeg, strödde över 100 gram färdigriven ost och bakade ­pizzorna i ugn enligt anvisningar på förpackningarna. Testet var blint och provsmakarna bedömde utseende, smak och konsistens.

Pizzadeg från Delizie

Foto: ANNA SJÖGREN

Pris: 29,95 Hemköp

Omdöme: Mörkt röd tomatsås, ser god ut. Tomatsåsen är något syrlig. Porös och fin botten.

Betyg: 4

Pizzadeg från Alfredo

Foto: ANNA SJÖGREN

Pris: 19,90 Lidl

Omdöme: Syrlig tomatsås, inte god. Bottnen har en tydlig bismak av jäst.

Betyg: 2

Pizzadeg från Ica - BÄST I TEST

Foto: ANNA SJÖGREN

Pris: 24,90 Ica

Omdöme: Mustig, ­lagom söt tomatsås med tydlig smak av örter. Luftig och fin botten.

Betyg: 5

Pizzadeg från Coop

Foto: ANNA SJÖGREN

Pris: 27,95 Coop

Omdöme: Porös botten som smakar mer salt än övriga. God men lite för söt tomatsås. Saknar bakplåtspapper. Degen behöver kavlas för att

bli lagom tjock.

Betyg: 3

Pizzadeg från Sara Lee original

Foto: ANNA SJÖGREN

Pris: 29,90 Hemköp

Omdöme: Salt botten, tomatsåsen har en bismak av svamp. Saknar bakplåtspapper. Degen behöver kavlas för att bli lagom tjock.

Betyg: 2

Pizzadeg från Wewalka

Foto: ANNA SJÖGREN

Pris: 27,90 Coop

Omdöme: Bottnen ser fin ut men har en bismak av bakpulver. Snäll och barnvänlig tomatsås.

Betyg: 3

Vikt: Alla förpackningar väger 600 g (400 g deg + 200g sås).

Provkökets kommentarer om de olika pizzakiten

På bara sju år har pizzakit med färdig pizzadeg blivit en självklar del av utbudet i butikernas kyldiskar. De långsmala förpackningarna innehåller tomatsås i glasburk och en rulle med deg. Det är utan tvekan ett bekvämt sätt att fixa sin egen pizza. Man rullar ut pizzadegen, brer på tomatsåsen, strör på ost och allt ­annat man har lust med, och efter 20 minuter i ugnen är det klart.

Pizzadeg

Varumärket Sara Lee har varit med sedan starten och säljer flera sorter med olika kryddningar och tjocklekar på degarna. När vi köper in till provsmakningen i provköket väljer vi varianter med deg av standardtjocklek och tomatsås som är kryddad med örtkryddor på klassiskt sätt.

Coops eget märke och Sara Lee kommer från samma tillverkare i Frankrike. I deras förpackningar ligger degen i ett papprör som man vrider upp. Det hörs en dov smäll och så väller degen ut ur paketet. Den är tjock och behöver kavlas ut för att bli lagom tunn. Bakplåtspapper får man hålla med själv

De övriga vi testar är förpackade i plastpåsar som man klipper upp. Bakplåtspapperet ligger inrullat under degen. Det är bara att lägga degplattan på plåten utan extra kavling, både enklare och bättre.

Provsmakarnas favorit är pizzakitet från Ica. Det svarar upp mot deras förväntningar på hur ett bra pizzakit ska vara, nämligen en lagom tjock botten som hänger ihop med ett bakplåtspapper. Den gräddade bottnen är porös, tomatsåsen smakar tomat och är lagom syrlig och söt.

Som jäsmedel i degarna ­används bakpulver eller både bakpulver och jäst. Den metalliska bismaken av bakpulver är tydlig i degen från Wewalka. Alfredos pizzabotten smakar jäst.

Tomatsås

Tomatsåserna är konserverade i glasburkarna. Det medför att det inte behövs några konserveringsmedel. Det är även sparsamt med tillsatser ­

i degarna. Undantaget är ­Wewalka, som har några ingredienser som får oss att höja ögonbrynen, till exempel konsistensgivaren guargummi och diacetylvinsyraestrar av mono- och diglycerider av fettsyror.

Provsmakarnas slutkommentar

Provsmakarna är eniga om att pizzakit är ett enkelt sätt att snabbt åstadkomma en god pizza till lunch eller middag. Och vi gillar att man själv får stå för det som både barn och vuxna tycker är det roliga med pizzabakningen, nämligen att ösa på med skinka, räkor, champinjoner, salami, soltorkade tomater och allt annat som gör en pizza riktigt god.

Av Anna Sjögren