Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Visst är det underbart att grilla nu när våren är här och sommaren kryper närmare. Men det finns en hel del att tänka på kring grillen.Visst är det underbart att grilla nu när våren är här och sommaren kryper närmare. Men det finns en hel del att tänka på kring grillen.Visst är det underbart att grilla nu när våren är här och sommaren kryper närmare. Men det finns en hel del att tänka på kring grillen.
1 AV 2
UR ARKIVET: Enklare knep än detta får man leta efter.
2 AV 2
Visst är det underbart att grilla nu när våren är här och sommaren kryper närmare. Men det finns en hel del att tänka på kring grillen.
Foto: Adobe Stock

Stor guide – så enkelt blir du en mästare vid grillen

Vad är skillnaden mellan direkt och indirekt grillning? Hur får man extra rökig smak på maten och ska man egentligen använda kol eller briketter? Här delar Allt om Mat:s redaktion med sig av enkla tips som förvandlar dig från rookie till grillproffs.

Lägg fram köttet i tid och förbered tillbehör i köket

Glöm inte att lägga fram köttet i tid före grillningen. Låt det gärna ligga 30–60 minuter i rumstemperatur. Förbered också sallader, tillbehör och såser i köket i god tid så att du inte behöver lämna grillen. Ha rena uppläggningsfat i beredskap att lägga det grillade på.

Undvik bakterier – pensla inte kött med använd marinad 

Eftersom bakterier kan växa i marinader med rått kött, är det bra att tänka på att inte pensla det färdiggrillade köttet med använd marinad.

Pensla inte det färdiggrillade köttet med använd marinad.Pensla inte det färdiggrillade köttet med använd marinad.Pensla inte det färdiggrillade köttet med använd marinad.
Pensla inte det färdiggrillade köttet med använd marinad. Foto: Adobe Stock

Använd en grill med lock

Se till att den står stadigt, och inte för nära matbord eller annat som kan fatta eld.

Ska man använda kol eller briketter?

Kol blir snabbare till glöd, briketter håller värmen längre. Sprid ut kol eller briketter jämnt över grillen. Tänd grillen med hjälp av tändpapper, tändrör, elgaffel eller tändfön. Då slipper du tändvätska, som är dåligt för miljön och luktar illa.

Dela upp kolen så kan du jobba med direkt och indirekt grillning.Dela upp kolen så kan du jobba med direkt och indirekt grillning.Dela upp kolen så kan du jobba med direkt och indirekt grillning.
Dela upp kolen så kan du jobba med direkt och indirekt grillning. Foto: Adobe Stock

Vänta till kolen/briketterna är grå innan du grillar

Det bästa tipset är att inte stå och titta på grillen, då är det nämligen lätt att lockas lägga på köttet för tidigt. Det är inte förrän kolen eller briketterna är grå som det är dags att lägga på till exempel köttet.

Det tar ca 30 min för briketter och 20 min för kol innan glöden är perfekt. Grillgallret ska vara rejält hett och rengjort innan maten läggs på. 

Reglera sedan värmen genom att höja och sänka gallret. Justera ventilerna i bottnen eller på locket av grillen för att sätta fart på, eller dämpa, värmen. Tänk på att värmen sprider sig olika över grillen. Vakta noga!

Använd dig av direkt och indirekt grillning

Fördela kolen så att du har en svalare del där du kan grilla indirekt eller varmhålla det som är klart utan att det bränns.

➤ Direkt grillning innebär att du grillar maten direkt över glöden, vilket ger en snabb och direkt tillagning.

➤ Indirekt grillning, vid sidan av grillglöden, innebär en långsammare tillagning och passar för tjockare bitar, som blir genomstekta utan att brännas på ytan.

Använd en sprayflaska med vatten

Ha gärna en sprayflaska med vatten tillgänglig för att snabbt kunna släcka om fett och grillolja droppar ner på glöden och börjar brinna.

Ställ fram en hink med vatten

...att släcka med om olyckan skulle vara framme.

Plocka fram ett avlastningsbord eller en bänk 

Då slipper du ställa maten i gräset. Välj sedan grillverktyg med långa skaft så att du inte bränner händerna.

Stick ej hål på köttet

Undvik att sticka hål i köttet när du grillar eftersom köttsaften då rinner ut och köttet blir torrt.

”Smaksätt” glöden med grenar och örter 

Genom att man stoppar ner grenar av till exempel gran eller en i glöden får det som grillas en rökig och god smak. Du kan också knyta ihop en bukett med örter, till exempel rosmarin och timjan. Doppa buketten i lite olja och pensla köttet eller fisken för extra god smak.

Använd gärna en grilltermometer

...så att du inte behöver chansa på att till exempel köttet är genomstekt. Se grilltider och temperaturer här! 

Tänk på miljön och använd rätt kol

Tänk på miljön och tänd grillen med en eltändare eller en grilltändare av paraffin. Köp FCS- och SIS-märkt kol. FSC betyder att kolet kommer från ett miljöanpassat skogsbruk. SIS att det är gjort av trä som inte är kemiskt behandlat.

När du grillat klart

...kan du lägga på locket och stänga ventilerna, så att glöden slocknar, eller låta kolet brinna ut helt. Tänk på att inte hälla ut aska och grillkol i trädgården. De kan innehålla miljögifter och ska lämnas till återvinning.

Rengör gallret när det är varmt

Ett tips är att rengöra gallret med stålborste när du grillat klart och gallret fortfarande är hett.

LÄS OCKSÅ: Tid och temperatur på grillen – guide för över 50 råvaror

Bra prylar som underlättar grillningen

GRILLKORG 

Grillkorgar är praktiskt om du ska grilla små späda grönsaker som till exempel sparris, skivade grönsaker, broccoli- och blomkålsbuketter som annars lätt åker ner genom gallret.

GRILLHALSER 

Grillhalser är bra att lägga till exempel tunna fiskfiléer i. De kan annars lätt fastna på gallret och gå sönder.

GRILLTÅNG

Köp en bra grilltång med långt skaft så att du inte bränner dig. Dessutom är det bättre med en tång än en gaffel. Du ska helst undvika att sticka

i kött- och kycklingbitar, då tappar de mycket av sin köttsaft.