Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Få koll inför julhandlingen: ”Upp 35 procent”
2 AV 2
Foto: Allt om Mat

Experterna: Så gör du perfekta köttbullar till jul

Köttbullar är en av de viktigaste rätterna på julbordet, men det kan vara knepigt att få till så att de blir så där smakrika och saftiga som man vill ha dem. Här ger Allt om Mat:s experter sina bästa tips och smarta knep för hur du får till perfekta köttbullar till årets julbord – och hur du undviker de klassiska, förrädiska fallgroparna. 

Att servera köttbullar till jul är för många en viktig tradition – men torra och trista köttbullar utan smak kan man lika gärna vara utan. Så hur gör man egentligen för att få till den perfekta konsistensen och fylliga smaken? Och hur ska man lägga upp planeringen och för att tillagningen ska bli så stressfri som möjligt? Allt om Mat:s matexperter guidar dig till hur du med enkla knep får till köttbullar som kommer imponera på hela släkten – utan att du behöver bli utmattad tills gästerna kommer. 

Överarbeta inte färsen

Cecilia Lundin, kock och matkreatör på Allt om Mat, menar att det finns enkla knep för att undvika torra köttbullar till jul. 

– Kompakta och torra köttbullar får man om man har för mager färs eller om man överarbetar färsen. Köttbullar av enbart nötfärs kan behöva lite extra fett, till exempel vispgrädde. Görs köttbullarna av blandfärs brukar det räcka med mjölk och ägg. Blanda bara alla ingredienser så att de precis går ihop, använd inte elvisp eller maskin, en träslev eller händerna är bästa redskapen, säger Cecilia Lundin.

När det kommer till smaksättning av köttbullsmeten finns det flera vägar att gå. Klassiska köttbullar, utan några utstickande kryddor är ett säkert kort – men vill man få in julens bästa smaker går det enkelt att variera sin kryddning. 

– Vissa vill ha sina köttbullar på klassiskt vis medan andra vill ha mer julsmak på sina med till exempel kryddpeppar, kanel, ingefära.

 

Tips på smakversioner till jul

Julköttbullar: 2 tsk stött kryddpeppar, 1 km kanel

Viltköttbullar: 2 msk stötta enbär, 1 msk timjan

Italienska köttbullar: 2 msk oregano, 1 dl hackad

persilja, 2-4 pressade vitlöksklyftor

Till julen passar det bra med köttbullar som är kryddade med exempelvis kryddpeppar eller ingefära, menar Cecilia Lundin. Foto: fotograf Anders Norrsell

 

Variera med vegetariskt

Och för de som föredrar vegetariska köttbullar på julbordet är det lätt att ordna:

– Vegetariska köttbullar görs av formbar vegetarisk färs till exempel av sojabönor. De finns både i kyl- och frysdisken. Följ ett vanligt köttbullerecept men byt ut köttfärsen mot samma mängd vegetarisk färs, säger Cecilia Lundin. 

Gör en stor mängd – när du ändå är i gång 

Även om köttbullar är en riktig favorit och nästan ett måste till jul, så fungerar det också lika bra att äta resten av året – men då kanske med andra tillbehör. Gunilla Von Heland, receptmakare och matkreatör på Allt om Mat, tipsar om att passa på att göra en stor mängd köttbullar till jul när man ändå är i gång – för att sedan spara till första månaderna av nya året.

 Köttbullarna behöver inte heller göras allt för nära julafton – utan kan förberedas och frysas flera veckor i förväg. Det gör att man får mer tid till de rätter som behöver lagas närmare den 24 december. 

– Jag gör massor av köttbullar inför jul och fryser in. Sedan tar jag fram det som behövs till julbordet, resten blir härliga köttbullsmiddagar med gräddsås, lingon och potatismos i januari, säger Gunilla von Heland.

Enkla knepen för jämna köttbullar

När det kommer till att få till den jämna, fina formen på köttbullarna finns flera olika vägar att gå. Gunilla von Heland använder helst ett mått, för att få samma storlek på bullarna. 

– Jag använder ett matskedsmått för att ta ut köttbullarna. Olja först in det med rapsolja eller skölj måttet med vatten med jämna mellanrum för att inte färsen ska fastna.

Cecilia Lundin är inne på samma spår, och har ytterligare ett knep för att få bra mängd och form på köttbullarna:

– Ska man göra en stor sats köttbullar kan man också fylla smeten i en stor engångsspritspåse av plast och sedan spritsa ut köttbullarna på en skärbräda. 

 

Så får smeten bra konsistens:

Konsistensen är viktig så köttbullarna inte blir för hårda och ”studsiga”. Därför blandas färsen med ägg, ströbröd, havregryn eller potatis och någon typ av vätska. Det kan vara vatten, mjölk eller grädde. Köttbullarna kan göras helt utan gluten, laktos och ägg.

För gluten-, laktos- & äggfria köttbullar:

Byt ut ägg och ströbröd mot något av följande; 1 msk Maizena majsstärkelse, 300 g kokt potatis + 3 dl vatten eller laktosfri mjölk. Stek köttbullarna i mjölkfritt margarin.

Steg för steg: så gör du perfekta köttbullar

1. Skala och finhacka löken. Stek löken i 2 msk smör ca 5 min. Blanda ströbröd med mjölk. Låt stå ca 10 min.

Foto: PER RANUNG

2. Blanda nötfärs och fläskfärs med salt och peppar. Tillsätt lök, ströbrödsblandning och ägg. Arbeta samman färsen tills allt är väl blandat. 

Foto: PER RANUNG

3. Sätt ugnen på 250°. Forma köttbullar med hjälp av ett matskedsmått eller rulla dem för hand. Skölj händerna i kallt vatten så fastnar det inte. Lägg köttbullarna på en plåt täckt med bakplåtspapper.

Foto: PER RANUNG

4. Stek köttbullarna mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna. Kyl eller frys dem. Vid servering: Tina köttbullarna och stek dem i smör och eventuellt lite soja ca 5 min.

 

Foto: Per Ranung

Läs mer: Populära tv-kockens udda men geniala knep i köket

Läs också: Konditorn: Så lyckas du få perfekta lussebullar