Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock/Simon Bajada/Håkan Söder

Experterna: Så gör du en perfekt tunnbrödsrulle

Tunnbrödsrullen är en älskad snabbmatsklassiker som de senaste åren fått ett rejält uppsving och blivit en het snackis. Här ger Håkan Söder, initiativtagare till Facebookgruppen ”Tunnbrödsrullens vänner”, sina bästa tips för hur du får till en ultimat rulle hemma. Dessutom delar stjärnkocken Erik Videgård med sig av sitt hemliga knep för hur du lyckas med vikningen av tunnbrödsrullen. 

Spana in trixen som gör dig till en expert på tunnbrödsrullar här!

Vi är nog många som vid ett antal tillfällen dämpat hungern med en tunnbrödsrulle. Den populära snabbmatsrätten – som i regel har en bas med korv, potatismos och tunnbröd – är en riktigt klassiskt korvkiosksrätt, som är enkel och smidig att slänga i sig när man är på språng. 

Stort engagemang för tunnbrödsrullen i sociala medier

Den senaste tiden har intresset för tunnbrödsrullen vuxit rejält. Håkan Söder driver Facebookgruppen ”Tunnbrödsrullens vänner”, som bara på några år kommit upp till över 22 tusen medlemmar. I gruppen delar medlemmarna tips på sina favoritkiosker, ger tips och sprider inspiration kring den älskade rullen. Han vill att Facebookgruppen ska kunna vara en fristad, där man ska kunna prata lättsamt och tipsa varandra.

– Tunnbrödsrullen är för många en nostalgisk rätt och det finns många olika åsikter om den, säger Håkan.

Vill sprida tunnbrödsrullen till en yngre generation

Och förutom att det finns ett stort engagemang i Facebookgruppen menar Håkan att tunnbrödsrullen numera börjat få mer utrymme traditionella medier, vilket han är glad för. 

– Ett av syftena med Facebookgruppen är att uppmärksamma rätten, även för den yngre generationen, så att inte tunnbrödsrullen och hela kulturen kring den dör ut. Det är en svensk snabbmatsrätt som inte finns någon annanstans. Det vore tråkigt om den försvann, säger Håkan, som älskat tunnbrödsrullar sedan barndomen. 

Håkan Söder menar att en tunnbrödsrulle kan komma i många olika former och skepnader – det viktigaste är att den innehåller tunnbröd, potatis och någon form av korv. Foto: Helén Pe / Helen Pe

Så undviker du vanliga brödmissen

Trots att det kanske är mest vanligt att köpa sin tunnbrödsrulle på korvkiosk, går det alldeles utmärkt att göra sin egen. Men för att den ska bli så god som möjligt gäller det att alla detaljer sitter, menar Håkan. En av de vanligaste missarna är enligt honom brödet – eftersom de man köper i vanlig matbutik är för små. 

– De stora bröden finns inte längre att köpa i butik tyvärr. Så om man inte har tillgång till de stora grossisthandlarna, där de större finns, kan man gå till sin lokala korvkiosk och fråga om man kan köpa några stycken, det brukar gå bra. Har man de stora bröden kan man till och med få plats med två korvar i sin rulle, säger Håkan. 

Fylld rulle blir svårare att vika

Håkan anser att man kan gå efter smak och tycke när man skapar sin tunnbrödsrulle, och exempelvis välja den korv man tycker bäst om. Han tycker det fungerar lika bra med en klassisk kokt korv, som en grillad kabanoss. Man kan även toppa med de röror man gillar bäst, men han varnar också för att fylla rullen för mycket. 

– Om man trycker i för mycket i sin tunnbrödsrulle blir den svår att vika ihop, säger han.  

Något som Håkan generellt tycker är viktigt i en tunnbrödsrulle är att man lägger ner tid och kärlek på de olika ingredienserna. 

– Gör eget potatis med riktigt smör, då blir det godast. Man kan även göra sin egen räksallad, med handskalade räkor och kanske lite pepparrot. Löken är bra att lägga i vatten en dag i förväg, då försvinner den skarpa smaken och den blir härligt krispig. Sedan är det bra att ta isbergsallad från botten av huvudet så även den blir riktigt krispig, säger han. 

Stjärnkocken Erik Videgårds smarta vikningsknep

Stjärnkocken och krögaren Erik Videgård har även han ett stort intresse för tunnbrödsrullar, och har sedan han var tonåring ätit en rulle med jämna mellanrum. Han har skapat ”Videgårdsrullen” som säljs på populära Brogrillen i Bro utanför Stockholm, vars tunnbrödsrullar blivit framröstade som Sveriges bästa två år i rad av medlemmarna i ”Tunnbrödsrullens vänner” på Facebook. 

Erik Videgård menar att en bra tunnbrödsrulle måste vara vikt på rätt sätt, och att det finns några riktlinjer att gå efter. 

– Ingredienserna ska finnas och kännas i varje tugga, det är alltså viktigt med proportionerna och att de läggs bredvid varandra i rullen. När det kommer till vikningen ska nedre delen av brödet vikas upp över fyllningen ungefär en femtedel upp – sedan rullas rullen tajt och slås in i papper. Rullen ska vara kompakt så den inte faller isär och formen skall vara en rulle, inte en strut, säger han. 

”Ingredienserna skall finnas och kännas i varje tugga”, menar stjärnkocken Erik Videgård. Foto: Pål Allan

Ketchup eller inte?

Bland medlemmarna i ”Tunnbrödsrullens vänner” skiljer sig åsikterna ofta åt vad en tunnbrödsrulle egentligen ska innehålla, men både Erik och Håkan tycker att det är upp till var och en vad man vill fylla sin rulle med. Så länge den innehåller bröd, korv och potatis. 

– Många tycker exempelvis att ketchup inte hör hemma i rullen, men där tycker jag man ska göra som man vill. Det viktigaste i tunnbrödsrullen är att man har kontraster i smak och textur, att det bryter av, säger Håkan. 

Läs mer:

8 superenkla pastarätter att laga till middag

Tid & temperatur på grillen – så lång tid behöver kött, kyckling, fisk och grönsaker

8 trendiga rätter som alla pratar om just nu