Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Tekniken som gör det finhackat direkt
2 AV 2

Expertens tips: Så gör du godaste potatissalladen

Potatissallad är det perfekta tillbehöret till sommarens grillmiddagar. Men för att din sallad ska bli så god som möjligt är det viktigt att tänka på detaljerna. Allt om Mat:s expert ger dig bästa knepen för hur du blir en mästare på potatissallad. 

En potatissallad kan göras på en mängd olika sätt. Vissa föredrar en krämig sallad, där potatisen slungas runt i en crème fraiche- eller gräddfilsbaserad sås. Andra vill att potatissalladen ska gå mer åt det franska hållet, där syra från vinäger får ta mycket plats.

Oavsett hur man väljer att göra sin potatissallad finns det flera saker att tänka på för att resultatet ska bli så lyckat som möjligt. 

Välj rätt potatissort

Enligt Allt om Mat:s kock och receptmakare Cecilia Lundin är det en bra idé att välja en fast potatissort, så att inte salladen blir mosig i konsistensen. Sedan skiljer sig tillagningen lite, beroende på om du väljer att göra en krämig potatissallad eller en med vinägrett.  

– Ska du göra en krämig potatissallad med till exempel majonnäs och gräddfil ska potatisen kallna först innan den blandas med såsen. Har du valt att göra en potatissallad med vinägrett är det godast att hälla den på den varma potatisen och sedan låta den svalna så får salladen mest smak, säger Cecilia Lundin. 

Vänta med garneringen av potatissalladen 

Något annat som är viktigt att tänka på är att inte blanda i alla ingredienser för tidigt – då tappar de lätt sin stuns. 

– Man ska spara eventuell garnering eller topping tills innan de ska ätas så att inte något färgar av sig eller blir ”saggigt”. Blanda heller inte i eventuella salladsblad i salladen eftersom de lätt vissnar och blir trista. 

En annan miss som är vanlig när man lagar både potatis- och pastasallad är att man har för bråttom. Låt potatisen eller pastan gå helt färdigt i kastrullen, menar Cecilia Lundin.  

– Se till att både potatis och pasta är genomkokta, det är inte gott med en sallad där potatisen eller pastan har en hård kärna, säger hon och fortsätter:

– Se även till att inte servera salladen direkt från kylskåpet, ta fram dem 15-20 min före servering så smakar de så mycket bättre. 

Läs mer: 

Så lagar du godaste pastasalladen – tips och recept