Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock/Emma Johansson

Experten: Så undviker du vanliga misstagen när du grillar

Att grilla hör sommaren till, men det är inte alltid helt lätt att lyckas få perfekt smak och konsistens på den grillade maten. Här ger Florencia Abella, grillproffs och köksmästare på restaurang Ekstedt, sina bästa tips för hur du med enkla medel tar grillmiddagen till helt nya nivåer. Dessutom varnar hon för de allra vanligaste grillmissarna – och hur du undviker dem. 

Ta del av expertens smarta knep som gör dig till ett riktigt grillproffs i sommar!

Köttet blir torrt, grönsakerna brända och grillosten fastnar i gallret – känner du igen dig? Att grilla är härligt – men det är inte helt lätt att få maten till perfektion på grillen. Men hur undviker man då egentligen de vanligaste fallgroparna? 

Så undviker du vanliga missen

Florencia Abella har jobbat som kock över hela världen, och är nu köksmästare på stjärnkrogen restaurang Ekstedt i Stockholm. Hon är uppvuxen i Argentina och hyser stor kärlek för att grilla – och har släppt boken ”Asado”, om grillning i argentinsk stil. 

– I Argentina grillar man kött länge, på låg värme. Det gör att köttet blir krispigt, och får otroligt mycket smak av fettet. Det ska inte stressas fram, säger Florencia Abella. 

 

Florencia Abella

Ålder: 37 år 

Yrke: Kock

Aktuell med: Köksmästare på restaurang Ekstedt. Släpper i juni boken ”Asado” om Argentinsk grillning. 

 

Hon tror att en av de allra vanligaste grillmissarna folk gör är att stressa grillningen. 

– Ibland väntar man inte tills glöden är perfekt innan man lägger maten på grillen, då är det lätt att maten fastnar om man använder galler. Om man eldar med ved och maten får direktkontakt med elden får den en svart hinna och bismak, det vill man gärna undvika. Man ska inte stressa fram, det ska vara härligt att grilla och man kan passa på att vara ute och njuta, säger Florencia. 

Fyll på med kol allt eftersom

Något annat som Florencia tycker man kan vara försiktig med är mängden kol – många tar i för mycket, och det resulterar i överblivet kol som går till spillo. 

– Man kan börja med att ta så mycket kol man tror man behöver, sedan kan man fylla på under grillningen om det behövs. Men om man inser att man har tagit i för mycket, och har massor av glödande kol kvar när man är klar med att grilla, så kan man passa på att lägga på något medan man äter, kanske en hel grönsak som sköter sig själv. Då utnyttjar man situationen till max, säger hon och fortsätter: 

– Ett annat alternativ är att köpa ett kol av bättre kvalitet, med stora bitar, som man kan släcka och sedan tända igen nästa gång man ska grilla. 

Övergrillat kött vanlig miss

Florencia, som arbetat som kock i hela sitt vuxna liv, använder själv inte termometer när hon grillar. Men hon tycker det är en god idé att använda termometer när man grillar på hemmaplan – särskilt om man tillagar råvaror som är nya för en själv. 

– Om man är osäker, och ska grilla någon fisk man inte grillat förut, kan det vara bra att använda termometer de första gångerna. Sedan kommer du skaffa dig erfarenhet och lära dig hur det ska se ut och kännas. Många är lite skeptiska till att tillaga exempelvis kyckling och fläsk, man är rädd att det ska vara rått. Där kan man använda termometer för att det inte ska tillagas för länge och bli torrt, säger Forencia. 

Florencia Abella tycker att det kan vara en bra idé att använda termometer, för att inte översteka exempelvis kyckling och fläskkött.Florencia Abella tycker att det kan vara en bra idé att använda termometer, för att inte översteka exempelvis kyckling och fläskkött.Florencia Abella tycker att det kan vara en bra idé att använda termometer, för att inte översteka exempelvis kyckling och fläskkött.
Florencia Abella tycker att det kan vara en bra idé att använda termometer, för att inte översteka exempelvis kyckling och fläskkött. Foto: stockcreations / Adobe Stock

Våga grilla hela bitar – av både kött och grönt

Något som Florencia rekommenderar är att köpa hela, stora köttbitar i stället för färdigskivade styckdetaljer. 

– Istället för att köpa skivad entrecote, köp en hel. Eller en hel kyckling, lammlägg eller lammrack. Det blir en helt annan smak och saftighet, säger Florencia, som menar att man kan tänka likadant när det kommer till grönsaker.

– Man upplever grönsaker på ett helt annat sätt när man helgrillar dem. Köp en hel kålrabbi eller majskolv och lägg direkt på glöden med skalet på. Smaken koncentreras och det smakar så mycket. Sedan är det bara att ta bort det svarta skalet och servera med exempelvis en syrlig vinägrett. Om man i stället skär upp grönsakerna innan man lägger de på grillen blir de inte lika saftiga, och smakar inte lika mycket.

Testa dig fram och hitta nya favoriter

Generellt vill hon tipsa om att våga testa sig fram, att grilla nya råvaror som man kanske inte är van vid. 

– Det är roligt att grilla olika saker. Våga testa att grilla fisk och räkor, sallad eller andra grönsaker. Och satsa gärna på bra råvaror som är producerade i Sverige, då smakar det extra gott, säger Florencia. 

Läs mer:

Tid & temperatur på grillen – så lång tid behöver kött, kyckling, fisk och grönsaker

8 trendiga rätter som alla pratar om just nu

Premium: Här är bästa vinbarerna i storstäderna – stor guide