Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Populära tv-kockens knep • Ingen knivslip behövs
2 AV 2

Experten: Så länge håller matresterna i kylskåpet

Genom att få bättre koll på hur länge matresterna håller i kylskåpet kan du enkelt minska matsvinnet. Med hjälp av Allt om Mat:s kock och matexpert Cecilia Lundin guidar vi dig genom förvaring, uppvärmning och hållbarhet av matresterna som blir över. 

Hur många gånger har du stått med kylskåpsdörren öppen och funderat på om du fortfarande kan äta resterna som legat där i ett par dagar? Kanske chansar du eller så slänger du maten och äter något annat. Matsvinn är en stor miljöbov och enligt Livsmedelsverket slänger vi i Sverige runt 17 kilo ätbar mat per person. Det som oftast kastas är grönsaker, frukt, bröd och matrester. 

Undvik matsvinn med rätt hantering

För att undvika att slänga mat i onödan är det viktigt att hantera den tillagade maten på rätt sätt och inte låta den stå framme för länge.

– Det är viktigt att tänka på att den överblivna maten snabbt ska kylas ner och ställas i kylskåp eller frysas in. Ett tips är att ställa matresterna i burkar i en diskho med kallt vatten så går det snabbare. Är det en varm sommardag är det extra viktigt att maten kyls ner snabbt, och att den inte står framme så länge. Har maten stått en längre tid mitt i gassande sol kanske det är bättre att inte behålla den, säger Allt om Mat:s kock och matexpert Cecilia Lundin.

Förvara maten på rätt sätt

För att undvika att maten står framme för länge, och riskera att den bli dålig, kan det vara smart att duka upp på mindre fat. Då är det enkelt att låta resterande mat stå kvar i kylskåpet och ta fram när det behövs. Tänk också på att förvara matresterna rätt. Lägg maten i burkar med tättslutande lock så att de inte tar eller ger smak från annat i kylskåpet. 

– En gräddtårta med lätt smak av vitlökssalami gör ingen glad dagen efter tårtkalaset, säger Cecilia.

Ett annat sätt att ta hand om resterna är att frysa in dem, på så sätt blir hållbarheten betydligt längre. De flesta tillagade livsmedel går bra att frysa in i täta burkar, undantag är kokta ägg och kokt potatis.

Gör nya rätter av resterna

Matrester som har blivit över och ska serveras varma ska värmas upp till minst 70 grader oavsett om de värms upp i mikro, stekpanna eller kastrull. Med lite fantasi kan resterna ganska enkelt bli till nya läckra rätter.

– Kokt ris och rester från den grillade fläskkarrén kan bli fried rice med karré, kokt pasta kan bli en pastagratäng tillsammans med det urbenade kycklingköttet. Den ugnsbakade laxen eller tacofärsen kan få nytt liv i en paj och den kokta potatisen kan hamna i en pytt i panna, tipsar Cecilia. 

Bra hantering ger god hållbarhet

Hållbarheten på den tillagade maten beror på hur den har hanterats. Har den stått framme en längre tid är hållbarheten betydligt kortare än om den kylts snabbt och förvarats rätt i kylen.

– Här gäller det att använda sitt sunda förnuft, näsa och smak. Se till att du har tillräckligt kallt i kylen, Livsmedelsverket rekommenderar att kylen håller +4 grader. Skaldjur är det som är mest känsligt att spara. Vet man att de inte stått framme så länge kan de sparas och ätas dagen därpå, annars är det tyvärr så att de får slängas. Man kan bli väldigt sjuk av att äta dåliga skaldjur. 

Så länge håller den tillagade maten i kylskåp

Kött: Upp till en vecka.

Fisk: 2–3 dagar,

Kokta ägg: 3–4 dagar.

Ris och potatis: 4–5 dagar.

Kyckling: Ca 5 dagar.

Pannkakor/plättar: Upp till en vecka.

Stekt eller grillad ost: 2–3 dagar

Mjölkbaserade såser (t ex bechamel och ostsås): Upp till en vecka.

 

Goda och enkla rätter du kan göra med rester

Läs också: 

Förvara maten rätt så håller den längre