Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Experten: Fixa vinprovningen hemma – så lyckas du

Allt om Mat:s vinskribent Gunilla Hultgren Karell guidar till en lyckad hemmaprovning. Avsluta gärna med att bjuda på middag som passar till vinerna.

Hur många viner är ­lagom att prova?

– Jag tycker att en provning bör innehålla minst fyra viner och max sex. Då får man en möjlighet att kunna jämföra viner mot varandra och känna likheter och skillnader. Om det är fler än sex viner är det lätt att tappa fokus. En flaska vin räcker till cirka 10–12 personer vid en provning.

Vad behövs för rekvisita till vinprovningen?

– Det som behövs är många vinglas, papper, penna och vit duk. Varje person ska ha ett glas för varje vin som ska provas. Är det tio personer som ska prova fyra viner behövs alltså totalt 40 glas. Ett tips är att be varje deltagare att ta med egna glas till provningen. Bordet man ­sitter vid bör ha vitt underlag. På så sätt ser man vinets färg på bästa sätt. Även en bra belysning behövs. Mysbelysning och tända ljus går bort vid en vinprovning. Duka fram vatten och vattenglas, och gärna också vitt bröd för att rensa gommen lite mellan vinerna.

Ska man anteckna under tiden?

– Jag tycker att man ska ha ett protokoll och göra anteckningar för färg, doft och smak. Det är mycket lättare att minnas då. Doft och smak är så flyktigt, och det är bra att snabbt skriva ner vad man känner i ögonblicket. Sedan är det jätte-kul att diskutera med de andra och jämföra. På så vis får man nya intryck och kan lära av varandra.

Vilka viner ska man prova, har du något tips?

– Tänk ut ett tema. Det kan vara röda viner gjorda på druvan syrah från olika delar i vinvärlden, det kan vara vita viner från Loire eller mousserande i olika prisklasser. Variationerna är oändliga. Är det första gången och alla är lite ovana är det bra att välja viner som skiljer sig ganska mycket åt i både stil och pris.

Ett första tema kan vara röda viner gjorda på olika druvsorter från Italien. Italien är ständigt aktuellt som vinland. Man använder sig av ofta av regionala druvsorter, och vinerna får en helt egen karaktär. Testa till exempel ett vin från Piemonte gjort av druvan nebbiolo, ett vin från Toscana gjort av sangiovese, ett vin från Abruzzerna av druvan ­monte- pulciano och till sist ett vin från sicilianska Etna gjort på druvan nerello mascalese. Det blir en kul resa genom några av Italiens vinregioner och speci­aliteter.

Så kan vinprovningen gå till:

Nu börjar det roliga. 

Ligg lågt vad gäller parfym och andra starka dofter som förvirrar sinnena.

Se gärna till att det är vädrat i rummet innan ni börjar.

Man provar de olika vinerna ”från vänster till höger”. Ställ glasen så att du startar med de lättare vinerna och avslutar med mer smakrika.

Vinet ­provas i tre steg:

1. Titta på vinet

Är det mörkt eller ljust? Skiftar det i blått eller tegelrött. Generellt kan man säga att unga, röda viner har en blå färgton och viner med mognad drar mer åt tegel.

2. Dofta sedan

Snurra lite på glaset så att ­vinet kommer i kontakt med luft, då känns dofterna bättre. Låt associationerna flöda. Om vinet lagrats på ekfat kan det till exempel dofta vanilj. Genom att hänga upp dofterna på egna associationer bygger man upp en minnesbank.

3. Smaka

Trevligaste momentet. Ta en rejäl klunk och skölj runt vinet i munnen. Är vinet lätt eller fylligt?  Mjukt eller strävt? Sitter smaken kvar länge?

Och viktigast – är det gott?

 

Spara dina favoritviner i vår vin-app

Om du vill spara ner dina favorit­viner och lägga till i inköpslistan rekommenderar vi att du laddar ner vår Vinapp. Där finns alla betyg på ett och samma ställe. Över 1600 viner!

appen kan du söka på land, pris och betyg. Våra vinprovare har testat och betygsatt hela Systembolagets ordinarie sortiment! Här laddar du ner appen!