Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Exotiska frukter - så här använder du dem

Rambutan, drakfrukt, papaya och carambole - hur ska man använda de exotiska frukterna egentligen? Lugn, vi hjälper dig!

Varför inte njuta av några av alla de exotiska frukter som du hittar i affären? Söta, vitaminrika och färgsprakande lyser de upp såväl frukostar som middagar. Här får du veta allt om varifrån de kommer och hur du kan använda dem - som de är, i smoothies, till desserter eller i matlagningen. Våga prova!

 

Papaya - populär i smoothie

Denna söta frukt har ett laxfärgat fruktkött med nästan smörliknande konsistens. En mogen papaya ska vara gulaktig i skalet och kännas lika mjuk som en mogen avokado när man klämmer lätt på den. Papayans smak är mycket populär och används i allt från smoothie, glass, och desserter till ceviche.

Recept: Ceviche är en kall, peruansk rätt. Blanda räkor med tärnat papayakött, hackad koriander, skivad röd chili och pressa över lime­saft för en vackert rosa ceviche. Oftast äts inte kärnorna, men om man torkar av dem kan de malas och användas som svartpeppar.

Carambole - stjärnformad frukt

Kallas också stjärnfrukt, på grund av den vackra form som blir om man skivar den. Den är mogen när den är gul utan gröna inslag, då smakar den sött och friskt. Om den har lite grönt eller brunt längs kanterna kan det skäras bort innan du skivar frukten. I Sverige används den ofta som dekorativa inslag i sallader, bål eller drinkar. Dess syrliga smak och saftiga kött blir också god sylt eller juice. I Kina använder man ofta carambole till fiskrätter och den passar också bra att woka med lite räkor, vitlök och chili.

 

Granatäpple - syrliga och vackra

Granatäpplet har länge varit en symbol för både gudinnor och fruktbarhet. Fruktens vackra topp sägs ha varit Kung Salomos inspiration till den klassiska kungakronan. Det är det saftiga fruktköttet runt kärnorna som äts, men också själva kärnorna. Smaken är ofta söt med en lätt syrlighet. Det lättaste sättet att få ut kärnorna på är att dela frukten på mitten och sedan slå på baksidan med en träslev eller liknande. Granatäppelkärnor är vackra som dekoration på både sallader och efterrätter och den goda juicen kan användas för att smaksätta både drinkar och desserter.

 

Drakfrukt - söt och fyllig smak

Drakfrukten, eller Pitahaya, kommer från en kaktus och odlas mycket i Sydamerika och delar av Asien. Namnet kommer från en legend som sa att drakfrukten andades ut av en drake som fick slut på eld. Frukten kunde sedan tas med som bevis på att draken var besegrad. Den rosa, flikiga utsidan kan gömma både rött och vitt fruktkött, alltid med små svarta kärnor. Köttet är saftigt och mjukt och har en söt och fyllig smak, som bäst kommer till sin rätt när frukten är lätt kyld. Drakfrukt kan delas på längden och ätas som den är, men är också mycket god att ha i smoothie eller göra sorbet på.

 

Rambutan - populär hårig frukt

Denna lilla håriga frukt odlas i östra Asien, där den är mycket populär. Den är lätt att skala så att man kommer åt det saftiga, vita fruktköttet inuti. Skär ett snitt runt hela frukten med en vass kniv. Ta sedan bort en eller båda halvorna. Smaken är söt och väldigt god, den påminner lite om fläder. Den stora kärnan i mitten ska dock inte ätas. Rambutan passar bra i både fruktsallad och grönsallad, men den söta friska smaken gör sig också bra till salta saker som räkor, rökt lax eller dessertostar.

 

Kaktusfikon - passar bra till ost

Som man kan gissa av namnet växer denna frukt på kaktusar, ursprungligen från Mexiko. Den har små hår på skalet som kan fastna i händerna och stickas. Ibland är de bortslipade, men plocka dem med en platspåse runt handen. Frukten är mogen när den är gul eller orange, då har den en söt och fräsch smak. Precis som vattenmelon har kaktusfikon kärnor som smakar lite beskt om man tuggar sönder dem. Skala frukten genom att skära bort topp och botten och skär ett snitt genom skalet längs med frukten och dra sedan av det. Njut den med ost, då smakar den allra bäst.

 

Kumquat - söt citrusfrukt

Denna lilla ovala citrusfrukt har sitt urspung i södra Asien. I motsats till de citrusfrukter vi är vana vid är skalet sött och fruktköttet syrligt, speciellt mot mitten av frukten. Ofta äts därför hela frukten, för att balansera smakerna. De är väldigt goda att lägga in och sedan servera till sockerkaka och glass eller som ett syrligt tillbehör till andra efterrätter. Dess friska smak passar också bra till mat.

Recept:Gör ett eget kumquatsalt genom att pressa saften från några frukter över en deciliter gott salt. Mortla och låt torka innan du använder det som smaksättning på fisk, rödbetor eller rostad potatis.

Paraguayo - används ofta i sangria

Paraguayo är ett slags persika, men med vitt, fastare fruktkött. Smaken är sötare, med en hint av mandel och mer framträdande än hos en vanlig persika. Namnet betyder "från Paraguay", men den kom ursprungligen till Europa via Alexander den store. Det är en ömtålig frukt som först på senare tid har börjat importeras till Sverige. Den mognar i rumstemperatur, så om du vill ha en mjukare frukt kan du lämna den utanför kylen. I Spanien används den ofta i sangria.

Recept: Blanda ett fruktigt rött vin med fruktjuice, mineralvatten, en kanelstång och isbitar. Smaka av med en söt likör och skiva i en söt paraguayo.

 

Tamarillo - äts som kiwi

Denna vackra äggformade frukt kommer från länderna kring Anderna. Det finns både gul, lite sötare och röd, lite syrligare tamarillo. Trots syrligheten är den röda mer populär i Europa. Frukten äts ofta med sked, som en kiwi och smakar lite som passionsfrukt med en hint av syrlig tomat. Skalet och fruktköttet närmast det är beskt och äts oftast inte rått.

Recept: Gör en god röra som passar perfekt till dessertost av innanmätet av en tamarillo, en matsked socker och lika mycket rött vin samt en matsked rödvinsvinäger. Koka allt i en panna tills den är tjock

 

Matbanan - fastare kött än banan

Ser ut som en större, lite grönare vanlig banan, men de smakar väldigt olika. Matbananen, eller Plantain som den också kallas, är mindre söt och har ett fastare kött. Matbanan måste alltid tillagas för att vara god. Det mest populära är att fritera den och äta i stället för pommes frites.

Recept: Skär bananen i halvdecimeterlånga bitar eller skiva den i centimetertjocka skivor. Fritera bananen en gång, låt rinna av och platta till den med en flaska eller liknande. Fritera sedan en gång till och salta eller krydda med kajennpeppar.

Läs också: 10 saker du vill inte visste om granatäpple

Läs också: De här nyttiga sakerna ska du ska äta varje vecka

Text: Linn Sjöström

Foto: Susanne Hallman

Artikel från Mitt kök