Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Foto: Shutterstock

Ersättningsguide - så enkelt gör du maten vegansk

Vill du prova på en vegansk kost men vet inte hur du ersätter ägg, smör, kött eller crème fraiche mot vegetabiliska alternativ? Här visar vi hur du enkelt byter ut populära varor mot veganska varianter.

Patricia Higson

Mjölk, yoghurt och grädde

Mejeriprodukter kommer i många olika former. För dig som är en van mjölkdrickare finns växtbaserade alternativ som nötmjölk, havremjölk, sojamjölk, rismjölk och kokosmjölk. Detsamma gäller för yoghurt och grädde. Det finns en hel uppsjö av varianter att välja mellan som ofta smakar väldigt bra, om än inte precis som de animaliska förlagorna.

En favorit är kokosgrädde som säljs både i tetra och på burk. Grädden kan vispas till ett tjockt fluff och smakar tydligt av kokos. Gott att ha i matlagning eller dessert. Och nötmjölk kan du faktiskt göra helt själv.

Smör och margarin

Om du vill ha smör på mackan, leta då efter ett bordsmargarin som inte innehåller mjölk, de finns ofta bland de laktosfria alternativen i mejeridisken. Men se upp då vissa sorter kan innehålla andra animalier som exempelvis gelatin.

En del är även berikade med D-vitamin, håll då utkik efter de med D2 (ergokalciferol) som kommer från växtriket medan D3 (kolekalciferol) kommer från djur.

Ost

Om det är en sak som är svår att ersätta fullt ut är det ost. Det är inte helt lätt att hitta produkter som har likvärdig smak, textur eller egenskaper som en klassisk ost har. Däremot finns det många olika sorters veganska ostar på marknaden att prova. Det finns både hårdostar som kan hyvlas, från exempelvis Violife, Daiya och Astrid och aporna. Det finns även mjuk och bredbar ost som påminner om färskost, exempelvis från Oatly. Det finns även vegansk parmesanpulver att prova istället för parmesan.

 

Ägg

Det finns en mängd olika sätt att ersätta ägg på veganskt vis. Ett lite oväntat sätt är att använda sig av spadet från kokta kikärtor på burk eller tetra. Spadet kallas även för aquafaba och kan vispas upp till ett fast skum precis som äggvitor. Skummet kan användas till att göra maränger eller majonnäs men du kan också ha det på toppen av en whiskey sour.

Du kan också krossa 1 msk chiafrön och blanda med 3-4 msk vatten för att efterlikna ett äggs bindande egenskaper. Vid bakning kan du använda mosad banan eller äppelmos. En banan motsvarar cirka två ägg medan en dl äppelmos motsvarar ett ägg

Glass

Numera finns vegansk glass i stora lass i nästan varje frysdisk. Men vill du hellre göra din egen går det också utmärkt. Prova att mixa en så kallad nice cream på växtbaserad mjölk eller yoghurt, frusna bär och banan. Smaksätt gärna med lite socker eller agavesirap för att göra glassen lite sötare eller ät som den är.

 

Honung

Eftersom honung är en produkt från bin utesluts den ur en vegansk kost. Men det finns massor av andra sätt att söta maten. Vanligt vitt socker eller sirap är utmärkta alternativ.

Prova annars agavesirap som utvinns ur kaktus eller varför inte palmsocker om du vill testa en annan typ av sötma.

Kött och fisk

Vissa tycker det känns svårt att sluta äta fisk och kött medan andra menar att det är en lätt match. Är du en stor köttätare kan vi glädja dig med att det finns många möjligheter att stilla ditt begär. Du hittar vegovänliga köttsubstitut i frysdiskarna hos välsorterade livsmedelsbutiker. Sojafärs, tofu och tempeh är vanligt.

Men testa också jackfruit som är trådig frukt från Sydostasien som med rätt smaksättning påminner mycket om pulled pork. Aubergine kan användas till inläggningar i stället för sill då den får samma konsistens som fisken. Testa dig fram och se vad som funkar! Bönor, ärter och linser går att blanda med gryn och grönsaker och forma till biffar. Svamp har en köttig textur som gör den perfekt till burgare.

 

Kaviar, stenbitsrom och löjrom

För dig som är förtjust i stenbitsrom, kaviar eller löjrom finns en produkt som är helt vegansk, tångkaviar. Tångkaviar är havstång som tvättats och rensats. Tången löses upp och formas till små kulor som påminner om fiskrom. Därefter kryddas den och färgas i svart och rött. Tånkaviar hittar du i välsorterade matbutiker och kan användas på samma sätt som stenbitsrom. Se upp så att den röda tångkaviaren inte färgats med E120 som kommer från löss.

Gelatin

Gelatin är en animalisk produkt som tillverkas av slaktavfall. Gelatin kan ersättas av agar-agar som tillverkas av rödalger. Det varken luktar eller smakar något och det gelébindande ämnet är tio gånger starkarän det i gelatin. Agar-agar säljs i välsorterade matbuitker och finns i pulverform eller som flingor. Många tycker att pulvervarianten är lättare att använda då den löser sig bättre i vätska.

Du kan också använda gelésocker beroende på vad du ska laga. Vegegel är en annan produkt som påminner om gelatin. Vegegel tillverkas av rödalger och fruktkärnmjöl från johannisbrödträdet. Du kan behöva justera mängden vätska när du bakar eller lagar mat med vegetabiliska geléprodukter.

 

Källa: Vegania, Livsmedelsverket

Artikel från Mitt kök