Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Eric Gadd om Sveriges Mästerkock VIP: ”Kommer bli mycket drama”

Den 29 augusti är det dags för premiären programmet Sveriges mästerkock VIP, där 8 kända personer ska göra upp om vem som är den bästa matlagaren. Den folkkäre artisten Eric Gadd är en av deltagarna, och han utlovar en säsong med mycket dramatik.
– Det har varit blandade känslor, otroligt spännande och roligt men samtidigt helt galet nervöst, säger Eric Gadd. 

Vi är nog många som genom åren suttit bänkade framför Sveriges Mästerkock, programmet där amatörkockar visar upp sina färdigheter inom matlagning och tävlar om den prestigefyllda vinsten. 

I höst är det dags för ytterligare en säsong – men denna gång med en tvist. I höstens upplaga Sveriges Mästerkock VIP tävlar åtta sedan tidigare kända och folkkära personer, däribland programledaren Anders Öfvergård, skådespelaren Claudia Galli Concha, fotbollsspelaren Josefine Öqvist och artisterna John Lundvik, Maja Ivarsson, Kalle Moraeus, Kaliffa och Eric Gadd. I juryn sitter Mischa Billing och Markus Aujalay, som vi känner igen från den klassiska versionen av programmet, och under hösten får de sällskap av den tidigare jurymedlemmen och kocken Leif Mannerström, som gör en efterlängtad comeback i VIP-säsongen.

Trots att de åtta deltagarna har yrken som gör att de är vana att vara i rampljuset, har deltagandet i Sveriges Mästerkock VIP inneburit nya utmaningar. Det menar sångaren och låtskrivaren Eric Gadd, som trots att han sedan tidigare har ett stort intresse för matlagning varit väldigt nervös under tävlingen. 

– Det har varit blandade känslor, otroligt spännande men samtidigt extremt jobbigt. Jag vet sedan innan att jag lagar god mat, men att göra det på 60 minuter är en helt annan grej. Jag brukar stå i fyra timmar och hålla på med mina grejer, så detta blev en enorm omställning. I tävlingen får man ta genvägar och kompromissa, man får lära sig att bli så nöjd man kan bli, säger Eric Gadd. 

Matintresse sedan barnsben

Gadds matintresse började redan när han var barn, och under skoltiden längtade han hela tiden till hemkunskapslektionerna, där han kunde få utlopp för sitt intresse.

– Det blev som en undersökning, jag ville forska i hur min mormor hade gjort sina stuvade makaroner, sin goda strömming. Matlagning är och har alltid varit väldigt viktigt för mig, i perioder har jag varit mer eller mindre besatt. Jag snöar in mig, ett tag lagade jag bara mat med inspiration från Kina, sedan från Mellanöstern, säger Gadd. 

Framflyttad turné

Trots att Gadd redan när han fick frågan var sugen på att tacka ja till programmet, var det ingen självklarhet att han skulle kunna medverka. Han hade en turné inbokad, men när den flyttades fram på grund av coronapandemin öppnade sig möjligheten att kunna ställa upp. Men eftersom han blev klar för programmet tätt inpå inspelningsstarten, hann han inte förbereda sig så mycket som han önskat.

– Jag hann inte riktigt träna på alla de klassiska grejerna som man kan ana kommer att komma, sådant som jag kanske fuskat lite med i min hobbymatlagning. Hur man tar hand om en fisk till exempel, jag brukar köpa fisk som redan är filéad för att det är så enkelt. Men jag hann googla en del och försökte snappa upp saker, säger Gadd, som är glad att han tog chansen att ställa upp i tävlingen. 

– Ibland kan det vara bra att kasta sig ut, och jag har faktiskt alltid haft en hemlig och lite galen dröm om att ställa upp i en tävling inom mat. Jag tror att det här kommer bli en riktigt rolig säsong, med väldigt mycket dramatik, säger han.