Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Energifrukost i tre enkla steg!

På vardagsmorgnar blir det lätt lite si och så med frukosten. Men genom att bocka av tre ingredienser kan du göra en god varierande frukost.

Matteboken är borta, gympakläderna är kvar i tvätten och bussen gick för en minut sen. När vardagsmorgnarna bara tycks variera mellan höga hinderbanor och djupa fallgropar kan det tidvis kännas som en rätt så snårig uppgift att också hinna ge sina barn sunda matvanor. Eftersom barn äter en mindre mängd mat än vuxna är det viktigt att den mat de faktiskt får i sig är balanserad.

Det finns många tips och recept på en bra frukost. En enkel måltidsrutin är att se till att barnen får i sig tre grundläggande ingredienser - en ur varje livsmedelsgrupp:

Mejerier: mjölk, fil eller yoghurt.

Som del av en varierad och balanserad kost behöver barn dels kalcium, dels D-vitamin – för utvecklingen av skelett och tänder. Av samma anledning ska du gärna välja matfett som exempelvis är märkt med Nyckelhålet.

Frukostflingor, gröt eller bröd med fullkorn.

Här får barnen i sig både fibrer, mineraler och kolhydrater. Om du har svårt att hitta bröd och flingor med mycket fullkorn – välj produkter märkta med Nyckelhålet. Dessa produkter – som exempelvis Cheerios Havre – innehåller även mindre socker, salt och fett. Självklart kan du också koka gröt på olika sorters fullkornsgryner – exempelvis havregryn eller rågflingor.

Frukt och grönsaker

Skiva banan eller äpple eller häll ner några goda bär i filen. Fråga vilka frukter eller bär ditt barn gillar bäst och se till att det alltid finns hemma. Skivor av gurka, paprika och tomat är också gott - på eller bredvid smörgåsen. Genom frukt och grönt adderar du både mineraler, kostfibrer och vitaminer till måltiden. Barn mellan 4 och 10 år rekommenderas av Livsmedelsverket att äta cirka 400 gram frukt och grönt per dag - så det är bra om de börjar knapra i sig en del redan på morgonen! Då lägger du också en bra grund för barnens fortsatta matvanor.