Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Stefan Wettainen

En söndagsstek förvandlad till fyra festliga middagar

Recept på fyra rätter lagade på en enda nötstek. Smartlaga goda middagar med rester som blir över efter en klassisk stek. Här är recept på en söndagsstek och tre middagar lagade på resterna. Gott, lättlagat och svinnsmart.

En stor saftig stek serverad med frasiga svampkroketter och sås med sherry och enbär är perfekt att bjuda på en söndag. Bäst av allt: resterna blir sedan med lite planering och tillbehör grund för 3 läckra middagar till under veckan. Här har Allt om Mat:s kock och receptmakare Cecilia Lundin skapat 4 recept med en nötstek som bas.

 

Nötstek med enbär och timjan samt svampkroketter

KÖKSTIPSET

Skyn som blir kvar kan frysas in och användas som bas i andra såser.

Resträtt 1 - grekisk köttgratäng

Resträtt 2 - kebabpizza

Resträtt 3 - pytt i panna

Matcha mat och dryck

TILL NÖTSTEK: Château Pierre de Montignac 2018 (2593), Frankrike, 149 kr. Bordeauxvin i smakrik och stram stil. Inslag av vinbär, choklad, kryddor och örter. Längd i eftersmaken.

TILL GREKISK KÖTTGRATÄNG: Ramnista Xinomavro 2017 (2070), Grekland, 129 kr. Generöst rödvin med fint kryddiga toner. Drag av mörk frukt, färsk tobak, lite peppar och en bra fräschör.

TILL KEBABPIZZA: Logan Weemala Shiraz 2019 (2522), Australien, 119 kr. Rött vin med generös och smidig framtoning. Här finns drag av mörka bär, viol, lätt krydda och stråk av färska örter.

TILL ROTFRUKTSPYTT: Sälens Fjällbryggeri Fjälldimma (35876), Sverige, 26:90 (33 cl). Ale av typen New England IPA med generös fruktighet, mild beska, humlearomatiska toner och med en lätt sötma i avslutningen.

ALKOHOLFRITT TILL SAMTLIGA RÄTTER: Easy Rider Bulldog Non-alcoholic IPA (1973), Sverige, 15:90 (33 cl). Smakrikt alkoholfritt öl, drag av passionsfrukt, humlearomatiska inslag och en balanserad beska.

Recept Cecilia Lundin Styling Petra Lindstrand Foto Stefan Wettainen