Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: TV4

Efter mästerkocksvinsten: nu drömmer Gadd om egen restaurang

Under söndagskvällen var det final av första upplagan av Sveriges Mästerkock VIP, och det blev soulmusikern Eric Gadd som kammade hem 2021-års vinst. Nu vill artisten satsa mer på matlagningen – och drömmer om att någon gång i livet öppna en restaurang där han kan kombinera sina två stora passioner. 

– Drömmen är ett ställe där jag bestämmer riktning på köket, och där det också finns en scen, säger Eric Gadd. 

Under hösten har vi kunnat följa en rad kändisar på deras matlagningsresa, när första upplagan av Sveriges Mästerkock VIP sänts på TV4. Under kvällens säsongsfinal fick de två finalisterna – och musikerna – Maja Ivarsson och Eric Gadd i uppgift att laga en valfri trerättersmeny. Det blev Eric Gadd som lyckades imponera mest på juryn – och blev därmed den första vinnaren av VIP-upplagan av Sveriges Mästerkock. 

– Det känns otroligt härligt, jag blev nästan lite förvånad när de sa mitt namn. Jag har ett rätt bra självförtroende när det kommer till matlagning, men kände att jag aldrig riktigt levererade mitt bästa under programmet. Finalen var första gången det kändes riktigt bra, säger vinnaren.

”Blev otroligt påverkad”

Under säsongen har Eric Gadd fått rejält med beröm från juryn, som flertalet påpekat hans smaksäkerhet, men han har också fått sättas på prov i ett par elimineringstävlingar. Han själv menar han att han under säsongen inte tänkt nämnvärt på att nå en eventuell vinst – fokuset låg i stället på att hantera nerverna inför varje moment.

– Jag blev otroligt påverkad av tävlingen, av klockorna som tickar ner. Det absolut jobbigaste var att gå fram med mat som jag inte var så nöjd med till domarna, som jag har väldigt stor respekt för. Men under finalen kopplade jag nästan bort tävlingen, jag kände mig cool med vilken placering det än skulle bli. Hade jag kommit tvåa mot Maja hade det känts okej, hon är så otroligt talangfull, säger Gadd. 

Maja Ivarsson och Eric Gadd möttes gjorde upp om vinsten i den jämna mästerkocksfinalen.Maja Ivarsson och Eric Gadd möttes gjorde upp om vinsten i den jämna mästerkocksfinalen.Maja Ivarsson och Eric Gadd möttes gjorde upp om vinsten i den jämna mästerkocksfinalen.
Maja Ivarsson och Eric Gadd möttes gjorde upp om vinsten i den jämna mästerkocksfinalen.

Under finalen komponerade och lagade Gadd en trerätters meny bestående av en förrätt med räkor, papaya och korianderpesto och en varmrätt av ibericogris, soja och sötpotatis. Desserten bestod av stekt surdegsbröd, calvadosstekt äpple, kanderade valnötter – toppat med en vaniljsås som fick jurymedlemmen och stjärnkocken Leif Mannerström på fall. 

– Det är en typ av yoghurtsås med vanilj som jag stött på i San Sebastian i Spanien. Jag åt en variant av den här desserten på en otrolig restaurang där, men då var den ännu enklare: bara ett stekt surdegsbröd och en syrad glass. Hade jag gjort om desserten nu hade jag gjort den till en glass, men det var svårt att få till i mästerkocksköket, säger Gadd. 

Gav mersmak

Tävlingen och all matlagning som den inneburit har gett Eric Gadd mersmak. Nu vill han fortsätta i matspåret – och drömmer om att kunna kombinera matintresset med artistkarriären.  

– Jag vill inte hoppa från musik till mat, jag vill få ihop de två grejerna. Nu ska jag exempelvis ner och spela på ett finare hotell i Skåne, där jag också satt menyn. Drömmen är att en dag ha ett ställe där jag bestämmer riktningen på maten, där jag är visionär om vilket kök som ska serveras. Dessutom ska det finnas en scen där jag kan bjuda in de jag tycker är spännande. Jag har lite lösa planer, men det ligger fortfarande långt in i framtiden, säger Eric Gadd. 

Läs mer: Min helgmat med Sandra Mastio