Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Efter kyliga våren är äntligen jordgubbsboomen här

Den kalla majmånaden och ösregnet har gjort att jordgubbsodlingarna har stannat av. När de väl mognar lär det därför bli en rejäl skörd – och den kan komma redan den här veckan.

Årets efterfrågan av jordgubbar har inte mötts väl av skörden under midsommar. Det säger Anders Hagberg ordförande för LRF trädgårds bärsektion till SvD. För jordgubbsälskande kommer dock den positiva nyheten att i slutet på denna vecka eller i nästa, är de här. Den milda vintern gör att jordgubbarna kan komma explosionsartat.

– Det brukar alltid finnas mycket bär i början av juli, men det kan blir extra mycket när hela den skörd som var avsedd för midsommar kommer ut lite senare när det inte är samma efterfrågan i butikerna, säger Anders Hagberg till SvD.

Likaså blåbären blommade två veckor senare än vanligt vilket gör att bären kommer mogna något senare. Blomningen verkar dock hålla i sig och det brukar vara ett tecken på att det blir mycket bär.

– Regnet och kylan kan ha gjort att det är färre insekter som pollinerar, och då blir det färre bär, säger Ola Langvall, skogsforskare vid SLU till Svd.