Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Edward Blom och hans fru Gunilla satsar stort på julfirandet.Edward Blom och hans fru Gunilla satsar stort på julfirandet.Edward Blom och hans fru Gunilla satsar stort på julfirandet.
1 AV 2
Gastronomen svarar – bibliska kopplingen
2 AV 2
Edward Blom och hans fru Gunilla satsar stort på julfirandet.
Foto: Eva Hildén Smith

Edward Bloms bästa tips för julens fester

Matprofilen och historikern Edward Blom är en passionerad julfirare som inte slarvar med traditionerna. Här ger han sina bästa tips för julens fester.

Edward Blom beskriver sig själv som julfantast. Han och hustrun Gunilla älskar att samla vänner och äta god mat, och ta fram julrätter dag efter dag och komplettera med nya rätter vartefter.

– Julen är vår i särklass viktigaste högtid, tycker jag, och jag vill fira jul storslaget! Jag tycker att man ska välja extra bra kvalitet och det allra finaste till julbordet. Det ska vara massor av olika rätter men kanske inte så mycket av varje. Jag lägger helt klart mer pengar på julmaten än på nyårsmaten. Våga lyxa på julen!

Edwards jultips

1. Se till att laga god gammeldags julmat av hög kvalitet.

2. Våga pynta! Täck hela golvet med granris och pynta varje vrå. Markera att julen är ett slags underbart undantagstillstånd. Det ska inte undgå någon att det är jul.

3. Drick lagom mycket (tänk själv ut hur mycket det är).

4. Utgå inte bara från dig själv utan tänk på alla närvarande. Alla närvarande ska ha en härlig jul.

5. Fortsätt fira jul minst till tjugondag knut, eventuellt ända fram till kyndelsmäss (tre veckor till, reds anm).

Billiga färdiga sillar och mat till extrapris tycker Edward att man kan äta resten av året istället.

– Ibland verkar det som som julen är hel- och halvfabrikatens högtid. Sillsallad på burk, till exempel. Det blir ju alltid över och slängs. Gör egen istället – det är jättegott!

Själv drömmer han om att vara ledig i tre veckor före jul och bara förbereda, baka och laga mat. Men som julfantast och mathistoriker är december Edwards mest hektiska jobbmånad. Det är föreläsningar om julmat och traditioner och rader av intervjuer, och han har till och med spelat in en egen julschlager.

– Det är omöjligt för mig att vara ledig då, men jag brukar i alla fall hinna göra egen leverpastej, sill, korv och olika röror. Sedan brukar jag baka bröd och göra eget smör som jag syrar lite lätt för att det ska smaka extra bra.

Edward delar julpassionen med sin mamma, som varje år står för laxpudding.

Våga lyxa på julen!

Etikettkurs!

Vill du lära mer om etikett vid middagsbjudningar så håll utkik efter Edwards Bloms nya onlinekurs i middagsetikett.

I år firar familjen Blom jul för ­första gången i huset de just flyttat till i Stuvsta utanför Stockholm. Med tre barn under tre och ett halvt år kommer barnen att stå i centrum den här julen för Edward och Gunilla.

– Jag tycker det känns ännu mer motiverande när man får följa barnens förväntan i advent. Vi kommer att baka pepparkakor, gå på julbord på lokal och så på julbasar, förstås. Det är min mamma och jag som är de mest extrema med sådant.

Även om Edward står för ”allting gott och alldeles för mycket” är han helt emot tjuvstart på julen.

– Det finns ju de som plockar fram tomtar och till och med tar in julgranen redan första advent. Advent ska ju vara en upptrappning i mys och festligheter, och sedan kommer den riktiga julen med intensivt firande som sedan fortsätter i flera veckor.

Folk som aldrig bjuder på kalas fattar sällan hur mycket arbete det är att ha bjudning

Han kan gå med på en utomhusgran i trädgården, utan pynt förstås, och en och annan julsång, nötskål eller clementin, möjligen. Men att klä julgranen, pynta med tomtar och äta julmat hemma, det får vänta till 23 december.

– Vi har ju tidigarelagt julfirandet så att vissa börjar redan i november – galet! Då är man trött på julen redan på annandagen, och på nyårsafton är julen slut. Det är då vi får de där tråkiga oxveckorna i början av året då allt är mörkt och trist.

Själv firar Edward jul från 23 december och ända fram till julgransplundringen på tjugondag knut, tre veckor senare, ibland ännu längre.

– Det kommer vänner och vi har luncher och julfirandet fortsätter och julmaten åker ut och in och kompletteras med nya rätter. Det är helt underbart!

”När man festar festar man och då festar man rejält!” sjöng Edward Blom i sin mest kända hitsång. Och han verkar verkligen leva som han lär. Fester och middagsbjudningar är en stor del av hans liv både privat och i jobbet som kokboksförfattare, mathistoriker och etikettsexpert.

Edward berättar att han varit intresserad av etikettsregler ända sedan han var liten.

– Redan i sjunde klass läste jag min systers etikettbok, och numera samlar jag på böcker om etikett från olika tider och olika länder. Jag tycker det är jätteintressant.

Han beskriver måltidsetikett som ”allt du behöver veta för att gå på eller arrangera en middag; plikter, rättigheter, skyldigheter och glädjeämnen”.

Skåla som Edward

Lagom till jul presenteras Edward Bloms Högtidssnaps (80556) för 249 kr. Den är kryddad på samma sätt som den hemmagjorda snaps han och Gunilla serverade vid sitt bröllop.

– Det är en romantisk smak med kärleksörter som rosmarin och citronmeliss och blommor som ros, viol och malört, säger Edward.

Han lanserar också en alkoholfri variant av sin egen starkvinsglögg som kom förra året.

Kanske det låter tråkigt med etikett, men enligt Edward är det bra att känna till vad som förväntas och hur man kan planera för att gästerna eller värden inte ska bli ledsna och besvikna, eller nervösa.

– Om man kan få det att fungera smidigt och enkelt är ju chansen större att man vill göra det igen. Sedan luckras etiketten hela tiden upp och omformas, och vi bryter ju mot gammal etikett mest hela tiden.

Numera kanske man inte placerar människor efter rangordning utifrån deras yrke, utan mer efter vilka som är närmast vänner. Förr sa man att en kvinna skulle ”pysslas om på fest och inte behöva lyfta något tyngre än ett champagneglas”. Idag kanske man väljer mer jämlika etikettsregler.

– Ju mer man kan förklara redan i inbjudan, desto tydligare blir det för gästerna. Är det tänkt som en lugn pratmiddag eller dansfest med fullt ös? Berätta redan i inbjudan vad som förväntas; smoking eller stångkorv.

De senaste åren har Edward gift sig, firat sin och frun Gunillas 40-årsdagar och hunnit med två stora dopfester, förutom en lång rad middagar, luncher och julfester, så han vet verkligen vad han pratar om när det gäller att fixa fest.

– Folk som aldrig bjuder på kalas fattar sällan hur mycket arbete det är att ha bjudning. Då passar det bra med en liten belöning från gästen. Ta gärna med en blomma eller annan gåva att ge värd och värdinna när du kommer. Det blir ju som att få en liten applåd redan innan man går upp på scenen.

Samtidigt betonar han att gästen ska få känna sig som en kung. Maten får inte ta slut innan gästerna är mätta.

– Det ska aldrig kännas snålt och aldrig tomt i glasen. Sedan behöver det inte alltid vara dyra råvaror, bara det inte blir tomt.

Men att bara följa etikettsregler är ju ingen garanti för att en fest blir trevlig. Därför kan det också vara bra med goda råd om hur man sedan får folk att trivas.

Själv tycker han att det blir trevligare om man ställer fram drycker på bordet så att gästerna får hälla själva och inte behöver vänta på att värden kommer förbi och häller upp en liten skvätt. Som gäst bör man framför allt tänka på att inte vara egoistisk. Se till att andra har det bra, och tänk på att ditt beteende bidrar till hur trevlig festen blir.

– Prata självklart mest med din bordsdam eller bordsherre, säger Edward. Det finns inget värre än att sitta med två ryggar emot sig under en middag.

Han listar några tydliga regler som gäster bör känna till:

Ta aldrig över någon annans fest, ta inte med dig någon annans gäster vidare till något roligare, slå inte på tv:n till exempel för att se en fotbollsmatch.

– Sedan får man ju inte slåss eller stjäla, men det förstår väl var och en.

Etiketten kring julfirandet är i stort sett densamma som annars, men det kan också handla om vilka som ska få julklappar (alla närvarande på festen är grundregeln), om man ska ta med någon maträtt (bestäm med värden) och om man ska rimma på paketen (ja, alltid hemma hos Edward).

Gå Edward Bloms onlinekurs i etikett här!