Ebba Kleberg von Sydow om nya kokboken: ”Mamma har lagt grunden till mitt stora matintresse”
Ebba Kleberg von Sydow är kanske främst känd i sin roll som programledare i tv och genom sitt jobb som journalist, men hon har även ett stort intresse för matlagning.
Namn: Ebba Kleberg von Sydow
Ålder: 38 år
Familj: Maken Johan och barnen Marianne, Klas och Ernst
Yrke: Journalist, programledare och författare
Aktuell: Med boken ”Maten, livet och samtalen runt köksbordet”
Nu har Ebba tillsammans med sin storasyster Amy och sin mamma Helen släppt kokboken ”Maten, livet och samtalen runt köksbordet”. I en intervju med Allt om Mat berättar Ebba bland annat om sitt stora matintresse, vad som alltid finns i hennes kylskåp, vad hon helst äter i tv-soffan och såklart om sin nya kokbok.
Detta är din och din systers fjärde kokbok. Vad inspirerade er den här gången?
– Det enkla livet på sommaren, på Marstrand och för min del, nere i Skåne. Vi längtade efter att samla favoritrecepten som hela familjen älskar. Vacker, rolig och lättlagad mat som alltid går hem. De säkra korten, rätterna som ärvts ner i generationer, som mormors drömgoda chokladtårta, men också Amys blomkålsbotten till pizzan, busenkla filmjölksbrödet från Falsterbo och chiasylten man inte behöver koka!
Kan du inte berätta lite kortfattat om den här boken?
– Vår mamma Helen, som till vardags är läkare, debuterar som författare och det är på tiden! Mamma har lagt grunden till vårt stora intresse för den lättlagade, härliga maten vi älskar. På sommaren i hennes kök på Marstrand, så möts vi, experimenterar med recept, testar nya idéer och diskuterar fram och tillbaka. Ja, om mat men också om livet. De där samtalen i köket är en himla viktig ingrediens i livet, och något vi vill förmedla med boken. Hela boken är fylld med recept på mat att samlas kring, med familj eller vänner, varvat med matminnen och foton hemma i våra egna sommarparadis.



Varifrån kommer ditt stora matintresse och när började det?
– Helt klart från mamma, med sitt stora intresse och sin gedigna kunskap. Hon fick det i sin tur av sin mamma, vår mormor Berit. Amy, vår lillebror August och jag har växt upp i ett hem, på Överåsgatan i Göteborg, där det alltid fanns rum för en till runt bordet. Till vardags och på helger och högtider, det var alltid ”öppet hus” och mamma har lärt oss laga mat därefter: Mat som räcker till många, på det som finns hemma. Utan krångel, enkelt och gott.
De flesta förknippar dig kanske inte med mat utan med mode. Vad är roligast?
– För mig är den röda tråden mitt skrivande, kreativiteten och att inspirera. Det är lika roligt att kunna hjälpa någon med en smart meny till tjejmiddagen, som att genom Säker stil-böckerna och podden kunna guida till en säker look som man känner sig trygg och snygg i!
Din syster bor på andra sidan Atlanten, hur fick ni ihop arbetet rent praktiskt?
– Det fina med vårt systerskap är att vi känner varandra utan och innan. Man pratar ju om att ”fylla i varandras meningar” och det ÄR verkligen så för oss, likaså med mamma. Så det är ett sömlöst arbete, trots distansen. Och vi har jobbat mycket under sommaren, när vi alla är på ett och samma ställe!
Vilket är ditt favoritrecept ur boken?
– Åh, det är som att välja ett av sina barn, jag KAN inte! Men just nu… Quinoa-gröten kanske, den är min standardfrukost just nu. Eller den enkla bärkakan, som barnen nästan kan göra själva.



Har du någon annan favoritmat?
– Ingen restaurang i världen slår att sitta hemma i vår trädgård i Falsterbo, med halloumi, skånsk kyckling och avokado på grillen och skånska grönsaker på bordet, som vi varit och handlat hos Boel på torget eller på Annedals gård. Dukat på mitt älskade mixade blåvita porslin, Marianne Westmans Mon Amie från Rörstrand och Ostindia. Gärna med goda vänner. Barnen är nöjda efter att ha fått grillade hamburgare. Där och då smakar allt fantastiskt!
Ditt bästa matlagningstips när du har gäster?
– Förbered och gör det enkelt, så att du kan vara med på middagen och inte fastnar i köket. Kör plock som förrätt, chark, ost och grönsaker. Sedan gör jag en paradrätt, som mammas bakade laxsida med citron och örtsås, för den kan jag göra i sömnen. Sedan experimenterar jag lite med efterrätten! Så, testa något nytt med EN rätt, inte med allt samtidigt, det blir bara stressigt.
Bästa matminne?
– I arbetet med boken pratade vi mycket om detta, ett sådant minne ledde till att vi tog med mammas lavendel-kycklinggryta med smak av Provence. Vi bilade alltid till Frankrike när vi var små, från Göteborg till rivieran, med fullastad bil. Vi bodde i mormors gamla stenhus i Villefranche, och den rätten var ett minne därifrån.
Första matminne?
– Det är nog ändå somrarna på Marstrand och brödet från Bergs konditori, och deras himmelskt goda kanelbullar som vi ibland tog med när vi åkte ut med båten. Jag kan blunda och känna smaken av en sådan, på en solvarm klippa på Engelsmannen, efter ett salt bad.
Om du får oväntat besök, vad bjuder du på?
– På vår ugnsomelett, från boken. Alla gånger! Den är en av våra mest lagade recept, så i nya boken gjorde vi fyra varianter på den, de är så goda! Perfekt när man får gäster över, en lätt men ändå matig lunch.



Favoritkrydda?
– Citronmeliss, gott och snyggt! Och mynta, älskar mynta! Färska örter gör det lilla extra både för smak och ögat, vi hade ingen stylist eller kock, när vi gjorde boken - vi gör allt själva, eftersom det SKA vara enkelt att fixa själv. Kan vi, så kan alla andra! Men då är färska örter bra att ha.
Har du någon förebild i köket?
– Mamma, för hennes förmåga att koka soppa på det som finns i kylskåpet - och Amy, för hennes förmåga att hela tiden snappa upp nya trender. Hon konsultar också inom mat och hälsa, och har till exempel varit med och tagit fram menyn för en spännande ny restaurang i New York som fokuserar på mat som är bra för hjärnan!
Vad finns alltid i ditt kylskåp?
– Ägg, det måste jag ha! Det kan man göra mycket av. Nån god ost, en stor bit parmesan och gärna ruccola. Och mjölk och yoghurt, eftersom tre barn tycks kräva ett mindre mejeri.
Finns det något du aldrig skulle äta?
– Haha, jag måste erkänna att jag ganska mesig och skippar ”vuxna” grejer som kapris, oliver - och även löjrom...



Vad äter du helst i tv-soffan?
– En kopp te och smågodis, på kvällen, tillsammans med Johan, när barnen äntligen somnat! Då somnar jag gott till en tv-serie.
För de som ska semestra på västkusten, var beger man sig då?
– Gör en dagsutflykt till Marstrand, packa med badkläder, kaffe och bär eller bullar och promenera ut på klipporna. Ät sedan lunch på nån av de många trevliga restaurangerna, ta med barnen en tur till fästningen för spännande historia, avsluta med pizza-middag på trevliga Lasse-Majas krog där kocken Richard Waje lagar kanongoda pizzor, fisk och annat.
Vad smakar extra gott på en klippa?
– Kaffe och en god smörgås! Baka vårt enkla filmjölsbröd från Falsterbo och gör som mamma, som brukar packa ner ost, skinka, grönsaker och annat, så att man får göra sin egen smörgås på klipporna. Och konstigt nog smakar det ju alltid lite godare efter ett dopp...



Ebba Kleberg von Sydows nya kokbok ”Maten, livet och samtalen vid köksbordet” som hon skrivit tillsammans med sin syster Amy och sin mamma Helen kan du läsa mer om här.