Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Emilia Olofsson

Dyrare flaska - godare vin?

Forskare slår hål på myten om att dyrare vin alltid skulle vara godare.

En amerikansk forskargrupp beslutade sig för att undersöka hur mycket vi blir påverkade av reklam egentligen. Och de valde att testa på vin. 

Testgruppen var en samling på 20 amatörer på vin och de sattes med en magnetresonanskamera, som visar bilder av hjärnans aktivitet, och några glas vin. De fick veta att de skulle prova fem olika sorters Cabernet Sauvignon i prisklasserna 30, 70, 220. 315 och 570 kronor. Det var egentligen bara tre olika viner som kostade 30, 220 och 570 kronor. I första försöket fick testgruppen uppgifter om vin och pris på samma gång. Det de inte fick veta var att det billigaste och dyraste vinet förekom två gånger. De fick först veta att 30-kronors vinet kostade just 30 kronor, nästa gång de fick samma vin fick de veta att det kostade 315 kronor.

Betygsatte vinet efter prislappen

Resultatet visade att testgruppen betygsatte sina viner helt efter prislappen, billigaste fick lägst betyg och dyrast fick högst. Ingen hade heller lyckats känna att samma vin förekom två gånger.

”Min gissning är att effekten hade försvunnit om vi hade valt superexperter, sommelierer eller liknande, i stället” skriver forskare Antonio Rangel skriver i ett mejl till TT. 

Försöket upprepades två månader senare men nu fick inte testgruppen veta något pris på vinerna. Resultatet den här gången visade att det billigaste vinet fick mycket högre betyg den här gången, till och med högre än det dyrare vinet. Och de viner som kom från samma flaska fick också samma betyg. Det här visar att förväntningar påverkar hela njutningen av någonting - vi förväntar oss att ett dyrare vin ska vara godare än ett billigare. Men när testgruppen inte fick veta priset och inte hade de förväntningarna kunde de betygsätta efter smak snarare än efter pris. 

”Känslan av njutning beror inte bara på objektiva fakta i upplevelsen i sig (exempelvis vinets kemi och individens sinnesstämning), utan också på förväntningar av upplevelsen. Dessutom visar studien att förväntningarna kan manipuleras genom prisförändringar", skriver Antonio Rangel till TT.