Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Druvan merlot - 3 vintips och hur du matchar med mat

Vilka viner med merlot är riktigt bra? Och vilken mat passar merlot-vin allra bäst med? Allt om Mat:s vinexpert Gunilla Hultgren-Karell guidar dig!

Merlot är en blå druva som är väl spridd runt om i världen och som trivs i de flesta vinodlingsländer. Den mognar tidigt, har ett ganska tunt skal och är därmed också känslig för frost och röta.

Merlot får ibland utstå spott och spe för att ge lite bläckiga rödviner utan substans. Många minns säkert filmen Sideways, där huvudpersonen och vinnörden Miles häver ur sig ”I am NOT drinking any fucking merlot!”. Men som med så mycket annat är det inte svart eller vitt; vinets egenskaper och karaktär beror -naturligtvis på hur och var druvorna odlats och vinifierats.

Flera eftertraktade viner med merlot som bas

Några av världens mest kända och eftertraktade rödviner har merlot som bas, till exempel vinerna från högra stranden av floden Gironde i östra Bordeaux, särskilt de från St Emilion och Pomerol.

Merlot används ofta som en blanddruva och ingår gärna i viner i sällskap med exempelvis cabernet sauvignon och/eller cabernet franc. Merlot i en druvblandning ger vinet en fin och behaglig avrundning och bidrar med nyansrikedom. Men det är inte ovanligt att merlot stoltserar på egen hand. Förutom på hemmaplan i Frankrike förekommer druvan -flitigt i Italien, Sydafrika, Australien, Chile och USA.

Fylliga rödviner - perfekt till grillat

Vinerna blir generellt ganska fylliga, mjuka och saftiga med drag av blåbär, jordgubbar, plommon, gräs, korinter och mynta. De är mycket trevliga i sällskap under en grillkväll med både fisk, grönsaker och kött på menyn. Vinernas generösa fruktighet passar bra till de smakrika, lite robusta rätter som tillagas på grillgallret.

Spara dina favoritviner i vår vin-app

Om du vill spara ner dina favorit­viner och lägga till i inköpslistan rekommenderar vi att du laddar ner vår Vinapp. Där finns alla betyg på ett och samma ställe. Över 1600 viner!

appen kan du söka på land, pris och betyg. Våra vinprovare har testat och betygsatt hela Systembolagets ordinarie sortiment!

Här laddar du ner appen!

3 viner med druvan merlot att testa

Prova tre merlotviner från olika ställen i världen och i olika prisklasser. Leta efter likheter och skillnader. Notera smakintensitet, hur markerade garv- och fruktsyrorna är, längden i eftersmaken och vinets helhet.

• Casillero del Diablo Merlot 2016 (4567), Rapel, Chile, 79 kr.

Enkelt i direkt stil med tydliga drag av mörka bär, lite vanilj

och lakrits.

• Zenato Merlot 2013 (32224), Venetien, Italien, 146 kr.

En italiensk variant på merlot. Skönt fruktigt med toner av körsbär, plommon och färsk tobak. Balanserad och lång

eftersmak.

•  Château Plince 2013 (2402), Pomerol, Frankrike, 369 kr.

Stramt och komplext med toner av plommon, örter, ceder och rostat kaffe. Huvuddruvan är merlot, som fått sällskap av cabernet franc.

Merlot-vin passar till ...

Lammburgare med chèvreröra

Vitlökskryddade lammburgare har en generös, rik och saftig smak som möter merlotvinet med liknande karaktär. Oströran bidrar med både sälta och syrlighet, som accentuerar vinets fruktiga toner.

Marinerad grillad fläskkarré med färskpotatissallad

Marinerat fläskkött kan ha ordentlig skjuts i smaken, och merlotdruvans generösa fruktighet klarar fint smaksättningen. Potatissalladen hjälper till att runda av smakerna.

UNDVIK:

Rätter med alltför het kryddning, till exempel färsk chili. Vinet kan då framstå som beskt med hettande alkohol. Särskilt viner som har lite mer komplexitet och markerade syror.