Drink: Värmlänningen
Gedigen research ledde Ulrika Nyström Ljung fram till varje landskapsdrink. En drink för varje landskap kräver känsla för varje del av Sverige. Och vissa drinkar blir mer aptitliga än andra... Smultron, rom och lime... Det är Värmland i ett nötskal för Ulrika Nyström Ljung.
Den här smultrondrinken är den lyxigaste av världens alla då den kräver ett eget smultronställe. Men se upp! Med en intensiv smak av söta solmogna smultron som balanseras av het rom har näcken inga svårigheter att locka oskyldiga värmlänningar ner i fördärvet. Försiktiga drinkare tar på flytväst och hoppar över rommen.
Ingredienser:
1 dl smultron
½ limefrukt
2 msk strösocker
5 cl lagrad ljus rom
socker
is
Gör så här:
Rör smultron med strösocker och låt stå tills sockret har smält. Pressa limejuice.
Lägg strösocker på ett litet fat.
Doppa ett highballglas i limejuice och därefter i socker.
Häll överbliven juice, smultronröra och rom i en skål med höga kanter.
Linda två nävar is i en kökshandduk och krossa med en mortel eller dylikt.
Lägg den kalla isen i skålen.
Mixa intensivt i tio sekunder tills drinken är slät, dock inte för länge, isen smälter snabbt.
Häll i glaset med sockrade kanten och servera omgående.
”Ack, Värmeland, du sköna …”
Recept: Ulrika Nyström Ljung