Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ©alexat25 - stock.adobe.com

Digestivekex – test av sex olika sorter

Allt om Mat har testat sex sorters digestivekex. Dels bedömde vi dem "som de är", dels hur de fungerar som cheesecakebotten. Det är ganska stora prisskillnader, och ska kexen enbart användas som botten spelar märket mindre roll.

Här är resultatet av Allt om mat:s test av digestivekex. Nedan ser du betyg och omdömen och längst ner hur vi resonerade kring testresultatet.

Coop, Digestive, 400 g

Foto: Coop

Antal kex: 27 st.

Cirkapris: 14 kr. Pris/kg: 35 kr. Tillverkas i Nederländerna.

Fettråvara: Solrosolja

Omdöme: Fin färg. Spröd och knaprig konsistens. Det är lagom sött och har en god spannmålssmak. Cheesecakebotten har en lagom mjuk konsistens och smörig smak. Bäst i test!

Betyg: 5

Pladis/United Biscuits, McVities, Digestive, 400 g 

Antal kex: 27 st.

Cirkapris: 19 kr. Pris/kg: 48 kr. Tillverkas i Storbritannien.

Fettråvara: Palmolja, certifierad av RSPO.

Omdöme: Spröd konsistens, ljus färg. Svag doft men fyllig smak med balanserad sälta och sötma. Det blir en mör och fin cheesecakebotten.

Betyg: 4

Eldorado, Digestive, 400 g

Foto: Mat.se

Antal kex: 28 st.

Cirkapris: 9 kr. Pris/kg: 22 kr. Tillverkas i Nederländerna.

Fettråvara: Palmolja, certifierad av RSPO.

Omdöme: Kexet är sprött och knaprigt. Det är i sötaste laget, påminner lite om mariekex. Kakbotten är stadig och lite knastrig, delar sig lätt.

Betyg: 3

Orkla foods/Göteborgskex: Digestive, eko/EU-ekologisk, 400 g

Antal kex: 27 st. Cirkapris: 20 kr. Pris/kg: 50 kr. Tillverkas i Sverige.

Fettråvara: Solrosolja.

Omdöme: Sött kex med lite vaniljsmak och lagom sälta. Knastrig konsistens. Cheesecakebotten har mörkare färg, lite sockrig konsistens och är god.

Betyg: 4

Ica, Digestive, 400 g

Foto: Ica

Antal kex: 27 st Cirkapris: 15 kr. Pris/kg: 38 kr. Tillverkas i Nederländerna.

Fettråvara: Solrosolja.

Omdöme: Fin färg. Spröd och lite torr konsistens. I sötaste laget, det fattas sälta. För sött till ost. Cheesecakebotten har en sötare smak än övriga.

Betyg: 3

Lidl, Sondey, Digestive, 400 g

Foto: Lidl

Antal kex: 27 st. Cirkapris: 7 kr. Pris/kg: 18 kr. Tillverkas i Nederländerna.

Fettråvara: Palmolja, certifierad av RSPO.

Omdöme: Bleka och torra kex. Neutral doft och smak. Den klassiska söt-salta smaken av digestivekex saknas. Cheesecakebotten är mjuk men håller ihop bra.

Betyg: 2

Kex för magen År 1839 skapades de första digestivekexen av två läkare i Skottland. Namnet har med matsmältningen att göra. I receptet ingick det nämligen bikarbonat som var ett välkänt botemedel mot trög mage. På 1890-talet startade den skotska kextillverkaren McVitie & Price’s tillverkning av digestivekex i större skala och det räknas numera som en självklar del av den brittiska matkulturen. Där doppar man gärna kexet i te och detta ställer krav på hållfastheten – kexet får inte lösas upp för snabbt. Den brittiska matgurun Nigella Lawson har skapat ett recept på hembakade digestivekex. I en artikel i The Washington Post förklarar hon att dessa inte är några riktiga digestivekex, för i det här fallet är det de fabrikstillverkade kexen som är den äkta varan. Cheesecake med smulade kex som botten är en amerikansk uppfinning men här använder man graham crackers som påminner om digestivekex.

Så gick testet till...

Digestivekex ska vara spröda och smaka både sött och salt. Det tycker panelen som består av redaktionsmedlemmarna på Allt om Mat. De är eniga om att valet av digestivekex har störst betydelse när man ska bjuda kexen till ost, för då ska de inte vara för söta. Om man tar ett digestivekex istället för kaka till kaffe eller té så kan de gärna vara lite sötare. Till cheesecakebotten har det egentligen ingen betydelse vilket kex man väljer, alla funkar bra.

Göteborgskex och Eldorado är sötast av de sex varianter som testas i provköket, anser provsmakarna. Göteborgskex har en knastrig konsistens och en lätt rostad smakton – och kexet höjs till skyarna av flera och betyget blir en fyra på den femgradiga skalan. Det är också ekologiskt.

COOP OCH MCVITIES tillhör också panelens favoriter. De är spröda, har en fyllig smak och fin balans mellan sött och salt. Alla är eniga om att Sondey, de billigaste kexen, är sämst. De är torra, bleka och saknar digestivekex-karaktär. Prisskillnaderna är stora. McVities förpackning kostar 19 kronor och Coops kostar 14, båda väger 400 gram. Man får betala för det kända varumärket.

KEXEN SERVERAS gärna till ost men många gör cheesecakebottnar av dem. Därför blandar vi smulor av varje kexvariant med smält smör och socker enligt ett klassiskt recept och bakar bottnar som vi fyller med färskostfyllning och gräddar. Alla kexen fungerar bra. Möjligen med ett undantag och det är den botten som gjordes av smulor från Eldorado. Den delade sig när vi tog kakan ur formen. Med Göteborgskex får botten en lite knastrig konsistens och smaken har en knäckig ton som gillas av flera.

DIGESTIVEKEX består av ungefär en femtedel fett och i tre av sorterna som vi testar är det palmolja. Oljan är billig, har neutral smak, fast konsistens och lång hållbarhet. Men kritiken mot palmolja är hård eftersom regnskog huggs ner för att ge plats åt större odlingar i Indonesien och Malaysia. Detta gör att djurarter hotas och att det frigörs koldioxid som bidrar till klimatförändringarna. Palmoljan i de kex som ingår i testet är certifierade av RSPO som är en organisation som intygar att oljan är tillverkad på ett ansvarsvarsfullt sätt.

WWF (Världsnaturfonden) rekommenderar RSPO-certifierad palmolja. Under 2018 har RSPO skärpt sina regler och kontrollsystem. Flera tillverkare har som målsättning att ersätta palmoljan med andra oljor. I tre av kexen vi testar är det solrosolja.

Läs också: Därför ska du inte äta palmolja (från Mitt kök)

Så här gick testet till: Vi köpte digestivekex från olika livsmedelsbutiker i Stockholmsområdet. Utseende, doft, konsistens och smak bedömdes av en grupp ur redaktionen på Allt om Mat. Vi bakade även cheesecake enligt ett grundrecept med varje kexsort som provsmakarna bedömde. Bedömningen var blind.