Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lär dig smarta bakknep av Emma Brink raskLär dig smarta bakknep av Emma Brink raskLär dig smarta bakknep av Emma Brink rask
1 AV 2
Recept på läckert sötsyrligt bakverk
2 AV 2
Lär dig smarta bakknep av Emma Brink rask
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Detaljen som hjälper dig spritsa tårtor som ett proffs

Gillar du att baka och vill ha lite smarta tips som vässar dina bakverk? Här delar bakprofilen Emma Brink Rask med sig av sina knep, bland annat om en avgörande detalj när det kommer till spritsning. Du hittar också ett recept på morotskaka som Emma förvandlat till ett verkligt konstverk!

1. Använd alltid en varm kniv när du ska skära fina bitar i en kaka eller tårta. Jag brukar skölja den under hett vatten och torka av med hushållspapper. Du kan också koka upp vatten i en skål som du doppar kniven i och torkar av med hushållspapper. Gör om proceduren mellan varje tårtbit.

Foto: alvarez / E+ / Getty Images

Konsistensen på frostingen är a och o

2. Det viktigaste för en lyckad spritsning är konsistensen på frostingen. Det är omöjligt att spritsa snyggt om den är för hård eller för rinnig. Generellt ska frosting vara aningen lösare än vad du tror. Om den är för hård, låt den stå framme nån timme i rumstemperatur och om den är för lös, sätt in den i kylen en timme.

Foto: huyendesigner / Getty Images/iStockphoto /

3. Om du ska baka med passionsfrukt – använd den som finns fryst i kuber. Väldigt mycket billigare och enklare än att använda sig av färska frukter. Och det smakar precis lika gott! Köp sen några passionsfrukter om du vill ha som garnering.

Fakta om Emma

Emma Brink Rask är bak- och dessertinspiratör och driver bakbloggen Brinken Bakar med en stor följarskara på Instagram och TikTok. Hon har släppt tre bakböcker, ”Baka & Spritsa”, ”Desserter” och ”Tårtor & Smörgåstårtor”.

4. Planera gärna din dessert i god tid. Jag tycker inte om att stå i köket när mina gäster sitter vid bordet och väljer nästan alltid desserter som går att förbereda. Då kan jag ägna dagen som gästerna kommer åt annat, som att dammsuga, duka fint eller piffa håret.

5. Fäst ett bakplåtspapper i botten på springformen genom att klämma fast det mellan botten och kanten. Då är det lätt att sedan flytta din kaka till ett finare fat att servera på.

6. Tänk på balansen. En varm dessert blir ännu godare med ett kallt element som en glass eller sorbet som tillbehör. Och ett knaprigt smul eller krokant bryter av och balanserar upp en fluffig mousse eller pannacotta. Den vita chokladkrämen blir ännu godare med en syrlig kompis i form av en citrus- eller passionsfruktscurd.

7. Glöm inte saltet! Bara sött på sött på sött blir oftast inte så gott, bryt av med något salt och kanske oväntat. Svartpeppar, rosmarin, getost eller timjan passar utmärkt i söta desserter. Och en nypa flingsalt gör alla desserter en tjänst.

8. Om du delar en tårtbotten i flera delar, använd den understa bottnen upp och ner och överst på tårtan. På så sätt får du alltid en rak yta och en rak kant på din tårta. Se också till att dina tårtbottnar är helt kalla innan du ska lägga ihop en tårta.

Läs också: