Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Det här är jackfruit - och så tillagar du frukten

Jackfruit är en populär råvara, åtminstone bland de som inte äter animaliska produkter. Men det finns goda skäl även för köttätare att lära känna den asiatiska frukten lite närmare. Tillagas den på rätt sätt är den förvånansvärt lik både kyckling och andra kötträtter. 

Har du någon gång besökt Asien är chansen stor att du stött på den. Stor, tung och taggigt grön. Vi pratar förstås om jackfruit (ej att förväxlas med sin stinkande tvilling durian). Frukten kallas på svenska för jackfrukt och växer i träd. Frukterna är avlånga och cylinderformade och kan väga uppemot 50 kilo. Den växer bland annat i Sri-Lanka, Indien och Sydostasien.

Ett bra substitut för veganer eller vegetarianer

Länge har jackfrukten varit en doldis i västvärlden, men nu är det slut med det. Fler upptäcker den spännande frukten och provar den i matlagningen. En stor anledning är att det trådliknande fruktköttet påminner mycket om kyckling och kött. Med andra ord är det ett riktigt bra substitut för den som är vegan, vegetarian eller bara vill dra ner på sin konsumtion av animaliska livsmedel men ändå äta något som påminner om kött.

Ät frukten färsk eller på konservburk

Det finns tre alternativ när du väl bestämt dig för att prova frukten. Färsk hel jackfrukt, omogen jackfrukt i saltlake och jackfrukt i sirap. Att köpa en hel frukt kan bli både tungt och dyrt. Det krävs en del jobb för att skära fram köttet och innanmätet luktar inte särskilt aptitligt. Då är det smidigare att köpa jackfrukt på konservburk. Har du tänkt laga en dessert passar den sötare varianten bra, annars är det frukten som ligger i saltlake som gäller. Häll av lagen och sen kan du börja laga mat. Jackfrukt hittar du främst i asiatiska livsmedelsbutiker, men den kan även finnas i andra välsorterade matbutiker. En konservburk på strax över 560 gram kostar under 20 kronor.

Foto: Shutterstock

Jackfruit kan tillagas på olika sätt

Jackfrukt i saltlake kan du mosa med en gaffel och sedan smaksätta. Du behöver du inte tillaga frukten, den går att äta som den är, men den har inte så mycket smak att erbjuda i sig. Därför är det bra att satsa på en god kryddning. Du kan även steka den, koka eller ugnsrosta. Men tillagar du den för länge kan den tappa tuggmotståndet och bli mjuk. Du kan tänka på jackfrukt som både en spännande frukt eller som köttsubstitut. Prova exempelvis att göra en pulled pork-liknande rätt som kallas fooled pork eller pulled jackfruit.

Så mycket näring, protein och kalorier innehåller den

Den största nackdelen med jackfrukt är dess näringsinnehåll. Frukten är kalorifattig och 100 gram innehåller endast cirka 95 kalorier. Men till skillnad mot andra köttsubstitut innehåller den endast 1,7 gram protein per 100 gram frukt vilket är väldigt lågt. Däremot ger frukten en del C-vitamin, 22 procent av det rekommenderade dagliga intaget, och vitamin B-6, 15 procent av det rekommenderade dagliga intaget.

Artikel från Mitt kök