Designern och bakprofilen Simon Hallin: ”Wow-faktorn är viktig”
Han har både skapat en guldjacka till Madonna och tagit sig in i ”Hela Sverige bakar”. För enligt Simon Hallin kan allt alltid bli lite bättre och lite roligare. Följ med hem till en färgstark bakprofil.
Grått, disigt och regnet hänger i luften vid Torsplan i Stockholms innerstad. Det är här som de Norra tornen står sedan ett par år tillbaka, två skyskrapor med åtråvärda lägenheter i tornen och butiker och restauranger i bottenplan. De läckra våningarna har fönster från golv till tak, flera terrasser och en vidunderlig utsikt. Hela platsen ger numera en angenäm New York-känsla, som en egen liten stad i staden. Och troligtvis är det knappast en slump att det är just här, i en av de rymliga lägenheterna på 26:e våningen, som Simon Hallin håller hus, tillsammans med sambon Gonçalo. Simon har skapat specialkollektioner åt världskändisar som Madonna, ritat hållbara kostymer åt prins Carl Philip och han är också den entusiastiske hemmabagaren som knep en av de 12 platserna platserna i Hela Sverige bakar hösten 2021. Nu blev det ingen vinst för Simon, han åkte ut i det så kallade chokladavsnittet efter att ha misslyckats med bottnarna men det tycks inte göra något då programmet gett nya roliga möjligheter och han fått flera nya vänner.
Hur började ditt bakintresse?
– Mina föräldrar hade båda egna företag och efter skolan blev det ofta så att jag var hemma själv och läste läxor och det var väl redan när jag var sju åtta år gammal som jag av den anledningen började baka. Det blev banankaka, tigerkaka och smulpaj och jag tror att det var ett sätt för mig att få känna mig stor och så tyckte jag om uppmärksamheten efteråt. När de kom hem och blev glada, såg kakan på bänken.
Simon lägger sista handen vid de bakverk han förberett inför dagens fotografering. Bullar, desserter och formar – alla färgstarka och med kreativa och genomtänkta detaljer gemensamt. Precis som i Simons ljusa lägenhet i tornet, med många inspirerande blickfång att inspireras av eller beundra.
– Även i bakningen är färg och form viktigast för mig. Det är mer intressant än att skriva om ett recept eller hitta på nya ingredienser. Just nu är det mycket lila, en färg som kommer starkt, överallt, säger Simon och skrattar.
Det syns även i de vallmogrottor som han bakat inför vårt besök, dekorerade med bland annat violgrädde, som fått sin härliga färg av violsirap, inköpt i en specialbutik i Stockholm. Enligt Simon är denna kaka inspirerad av de traditionella hallongrottorna.
Berätta om din farmor, inspirerade hon dig väldigt mycket?
– Min farmor har inspirerat mig både vad gäller modeintresset och bakningen. Hon var modeintresserad, gjorde håret på salong till exempel – och så älskade hon att baka. Jag är uppväxt i Huskvarna men gick i gymnasiet i Jönköping och bodde då hos henne. Varje lördag vaknade farmor tidigt och gick till Västra torget i Jönköping för att handla, då köpte hon ingredienser och allt som hon behövde till bakningen. Efter det gick hon hem och väckte mig, för att sedan gå ut igen, den här gången med sina väninnor och då fick jag följa med. Vi gick till ett kyrkkafé, fikade och pratade. Eller de pratade och jag lyssnade mest, men jag tyckte om det. Jag älskade lördagarna och minns fortfarande doften av nybakat när vi kom till kaféet. Doften av vanilj sitter kvar i mig och än i dag älskar jag allt med vanilj. På eftermiddagen bakade farmor något gott och på kvällen spelade vi Bingolotto tillsammans, innan jag gick ut med mina kompisar, säger Simon.
Fantastiskt förstås, vad det verkar, både för Simon och farmor.
Hur kom det sig att du sökte till Hela Sverige bakar?
– Jag har ju alltid sett programmet, och folk har sagt till mig att jag borde söka. Förra året bestämde jag mig bara för att ge det en chans. Jag ser ju själv alla sorters bakprogram och älskar sådant, ja egentligen allt som är kreativt, det kan handla om att stöpa ljus, jag blir helt fast, det är väl hela DIY-grejen (do it yourself). Jag får aldrig nog.
Vad är enligt dig hemligheten bakom ett lyckat bakverk?
– För mig när jag skapar ett recept är det att skriva ner allt innan, själva ordningen, och så ritar jag även upp det färdiga bakverket. Jag får en bild i huvudet hur jag vill ha det. Inspirationen kommer från olika håll, ibland från sociala medier.
Simon berättar om det andra tornet och den maffiga takterrass som finns där, perfekt för kalas och fester. Där bjöd han och sambon förra året in vänner till sitt födelesdagskalas. Bakverksbuffé med utsikt, det lilla extra, precis som Simon vill ha det.
– Det ska finnas en wow-faktor när man ordnar kalas och jag älskar när folk älskar det jag bjuder på! Nästa gång blir det ännu bättre, det är så jag tänker, säger Simon och ler innan han lägger sista handen vid vallmogrottorna.
Läs också:
Konditorn Sara Aasum Hultberg: ”Min plan är att starta något eget”