Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
<p>Man kan komma l&aring;ngt med sm&aring; f&ouml;r&auml;ndringar.</p><p>Man kan komma l&aring;ngt med sm&aring; f&ouml;r&auml;ndringar.</p><p>Man kan komma l&aring;ngt med sm&aring; f&ouml;r&auml;ndringar.</p>
<p>Man kan komma l&aring;ngt med sm&aring; f&ouml;r&auml;ndringar.</p>

Den lilla skillnaden

Satsa på en kost som du garanterat mår bra av. En bra början är att lägga till de små sakerna.

Det kan vara svårt att ändra hela din kost om du känner att du behöver och vill göra det. Men du kan komma långt med små förändringar.

Alicija Wolk är nutrionsepidemolog vid Karolinska institutet och hon tycker inte det finns något att tveka på i mataffären.

- Det är faktiskt inte så svårt att veta vilka livsmedel man ska välja för att minska risken för cancer, det finns tydliga rekommendationer som forskarna är överens om, säger hon till Medicinsk Vetenskap och konstaterar att det svåraste är istället att ändra sina vanor.

- De grundläggs tidigt i livet.

Här är fem små förändringar du kan göra idag:

• Lägg till linser. Se till att basen i varje måltid kommer från växtriket, enligt World cancer research fund är det bland det viktigaste för ett friskt liv. Linser är små och enkla att laga mat på. Använd dem i pastasåsen i stället för färs, eller som bas i en sallad.

• Köp småfiskar. Är det dyrt med ekologisk torsk? Varför inte satsa på sillar och sardiner. De är feta fiskar som ger oss A-vitaminer och omega-3. Fördelen med sardiner är att vi också äter benen på dem, då får vi i oss kalcium och D-vitaminer.En silltallrik till middag istället för den vanliga vardagsmaten är riktigt festligt.

• Strö på linfrö. Strö över filen, gröten, salladen. En påse linfrön räcker länge och kostar inte skjortan. Det är en vegetabilisk källa till omega-3 fettet på samma gång som det innehåller mycket kostfibrer. Linfrön har en reglerande effekt på våra tarmar. 

• Laga på jordärtskockor. De lagrar inulin istället för stärkelse. Det är alltså en annan slags kolhydrat, en lättlösig sådan som är bra för tarmfloran. Jordärtskockor har dessutom en mild smak som passar utmärkt för soppor och puréer. Testa att byta ut potatisen och gör istället jordärtskockspuré.

• Smaksätt med ingefära. Den lilla knöliga kryddan är full av antioxidanter och aromatiska oljor. I den asiatiska medicinkonsten har den stor betydelse och anses kunna hjälpa mot t ex illamående och orolig mage. Riv den och använd i matlagningen som en god krydda.

Följ med Food Pharmacy på en matresa till Marrakech!

Passa på att fly undan novembermörkret och följ med Lina och Mia från Food Pharmcay till färgsprakande Marrakech. Vi maxar denna weekend med det absolut bästa staden har att erbjuda i form av upplevelser, mat, shopping och såklart spännande föreläsningar och workshops med Food Pharmacy. Läs mer och boka här. 

Lina och Mia från Food PfarmacyLina och Mia från Food PfarmacyLina och Mia från Food Pfarmacy
Lina och Mia från Food Pfarmacy

Farligt med dålig mat

En undersökning från 2006 från Nederländerna av våra matvanor ("Our food, our health") kom fram till att det är hundra gånger värre att äta en dålig nutrient, än farliga kemiska ämnen. De räknade ut att en dålig diet minskar livslängden med 1, 2 år och kunde jämföras med vad rökning gör mot vår hälsa. Att ändra sin diet till en mer hälsosam kan alltså vara en god idé. Och det behöver varken vara dyrt eller svårt.