Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tv4

De två bästa vännerna möts i ”Kockarnas kamp”

Det är dags för en ny säsong av ”Kockarnas kamp”, TV4-programmet där kända kockar ställs mot varandra i riktigt kniviga yrkesrelaterade tävlingar. Bland deltagarna finns stjärnkockarna Frida Ronge och Tea Malmegård som inte bara är branschkollegor – utan också bästa vänner.

– Vi kunde glädjas åt varandra när det gick bra, men samtidigt kändes det att vi båda var där för att vinna, säger Frida Ronge. 

Den 28 september är det dags för säsongspremiär av ”Kockarnas kamp”, tävlingsprogrammet där några av Sveriges främsta kockar sätts på prov i tuffa utmaningar i den berömda ladan på skånska Österlen. Förutom att tävla i grenar så som att steka flest antal plättar och skära rättika på snabbast tid, ordnas intima middagar där kockarna får utrymme att visa vilka de är som matlagare – och samtidigt ett utrymme att dela personliga berättelser från sina liv. I år är det 10 år sedan som programmet hade premiär, och årets jubileumssäsong kommer bjuda på en rad återblickar från tidigare säsonger – dessutom utlovas kära återseenden. 

”Kunde stötta när det kändes tufft”

Bland årets deltagare finns bästisarna Tea Malmegård, som driver restaurangen Doma i Stockholm – och Frida Ronge som är gastronomisk chef på den japanska fushion-krogen TAK i Stockholm. För Ronge var det en stor trygghet att ha med sig vännen på inspelningarna, men menar samtidigt att tävlingarna innebar blodigt allvar.

– Vi bodde tillsammans och kröp upp i varandras säng för att stötta när det kändes tufft. Vi kunde glädjas åt varandra när det gick bra, samtidigt kände jag absolut att vi båda var där för att vinna. Men vi är så trygga i vår vänskap, och vi hade diskuterat innan att om vi exempelvis står i såsduell mot varandra, då handlar det om att göra den godaste såsen, säger Ronge. 

Och trots att hon är glad att hon medverkade i programmet, var det ingen självklarhet att tacka ja.

– Jag har blivit tillfrågad tidigare år men inte känt mig bekväm, så jag har alltid tackat nej. Men där är något som pandemin påverkade mig, jag kände att jag ville utmanas på ett personligt plan, träffa nya människor och helt enkelt sättas lite på prov, säger hon och fortsätter:

– Man ska aldrig säga aldrig men jag tror att detta var sista gången jag tävlade, skrattar hon. 

”Det kändes inte så märkligt”

Tea Malmegård har även hon fått frågan om att delta i programmet tidigare. Men det var först nu som tajmingen var bra. Tävlingen var betydligt mer påfrestande än vad hon hade kunnat tro.

– Det var mycket, mycket jobbigare än vad jag trodde. Det tog på kroppen och väldigt mycket psykiskt också för den delen. Jag var helt död i kroppen efteråt. Det är mycket anspänningar och mycket som händer under inspelningen.

Att ha nära vännen Frida som medtävlande och konkurrent var en speciell upplevelse men något Tea kunde koppla bort.

– Jag visste att Frida var tillfrågad och vi tyckte att det var kul att göra det tillsammans. Det var superspeciellt att tävla mot sin kompis. Men man är väldigt inne i sig själv och sin egen tävling när man väl är där och jag var rival med alla, inte bara med henne. Så det kändes inte så märkligt faktiskt.

Vad kan tittarna förvänta sig av säsongen?

– Jag har bara sett ett avsnitt så jag vet inte vad de har klippt med. Men vi hade väldigt roligt, alla vi som var där. Jag har svårt att tänka mig att det inte framgår i programmet. Vi tävlar mot varandra men det är ändå vänskaplig stämning.

Här är alla deltagare i jubileumssäsongen av ”Kockarnas kamp” 2021

Desirée Jaks 24 år, Stockholm (uppväxt i Polen och Norsborg), Spesso

Jan Boris-Möller – 63 år, Lund, Matingenjör

Frida Ronge – 36 år, Göteborg, TAK och UNN

Jacob Holmström – 39 år, Halmstad, Gastrologik

Jessie Sommarström – 42 år, Vaxholm, Urban Deli-koncernen

Jürgen Grossmann – 62 år, Stockholm (uppväxt i Tyskland), Hemma hos chef Grossmann

Tea Malmgård – 33 år, Stockholm, Doma

Ludwig Tjörnemo – 29 år, Stockholm, Etoile

Foto: Tv4

Läs mer: Årets kock-trean Louise Johanssons höstbuffé