Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Group of friends having pic-nic in a park on a sunny day - People hanging out, having fun while grilling and relaxing
Group of friends having pic-nic in a park on a sunny day - People hanging out, having fun while grilling and relaxing
Group of friends having pic-nic in a park on a sunny day - People hanging out, having fun while grilling and relaxing
Group of friends having pic-nic in a park on a sunny day - People hanging out, having fun while grilling and relaxing Foto: Getty Images/iStockphoto / oneinchpunch

De 10 bästa tipsen för gott vin på picknicken – så njuter du bäst

En baksida med att dricka vin i det gröna är att solens strålar inte bara värmer våra kroppar utan kan även förvandla fina, dyrbara droppar till ljummet tråkvin. Vi har tipsen för dig som vägrar försumma ett gott vin och vill göra det absolut mesta av din stund på picknickfilten.

1. Lägg vinet i kylen

Det kan kännas banalt men temperaturen är a och o för ett gott vin. Att kyla vinet är därför alltid en god idé, både för vitt, rosé och rött. Ett kallt rött blir snabbt perfekt källarsvalt på picknickfilten.

2. Var inte rädd för isen

För vissa är is i vin tabu men faktum är att i vinländer såsom Frankrike serveras både rosévin och champagne med isbitar under de allra varmaste sommardagarna. Även ett lättare rödvin kan må bra av en isbit. Hellre is i vinet än varmt vin, men överdriv inte.

3. Isbitar utan vatten

Om man ändå är rädd för vattnets påverkan på vinet finns det bot. Dessa vattenfria isbitar finns i många olika former och färger och kan lätt få plats i frysen på jobbet, lätta att ta med sig direkt ut till aw-picknicken. Eftersom isen är inkapslad blir vinet inte utspätt men härligt kallt.

 De här isbitarna i rostfrittstål är både funktionella och giftfria. Från Lapland Ecostore

4. Frysta vindruvor

Frys in vindruvor styckvis och du har den perfekta vin-isbiten att ta med dig på picknicken.

5. Frysta bär

Vindrinkar är både gott och praktiskt. Blanda det enkla vinet med soda, läsk eller juice och toppa med frysta bär och få den perfekta temperaturen samtidigt som drinken får en extra bärig karaktär. Bären går dessutom att köpa frysta i affären och kan vara lösningen för den spontana picknicken.

6. Wine-cooler

Investera i en bra portabel vinkylare som passar dig. Det finns alltifrån små enkla att trä på flaskan till specialdesignade flerflaskfodral och cykelvänliga väskor som kyler vinet medan du tar dig till picknickplatsen.

 Den här vinkylaren från Eva Solo är cool på mer än ett sätt.

7. Stadigt vin

Förutom temperaturen är glaset av stor vikt för vinets smak. Dessa små sandpåsar är toppen för den som vill dricka picknick-vinet i riktiga glas. Med den här uppfinningen står de stadigt i gräset, på stranden, på klipporna eller på bryggan.

 Praktiska sandpåsar finns att hitta på Vingelbutik.

8. Gott vin

Ju godare vinet du tar med dig är desto härligare blir picknicken. Var inte rädd för att ta med dig ett riktigt gott vin ut i gröngräset. Ibland är det bästa tricket för en lyckad picknick.

9. Lägg boxen i fin väska

Ibland är stilen viktigare än smaken och kanske smakar boxvinet godare om en slipper gå genom stan med boxen i handen. En snygg väska med smart öppning gör din boxvinkonsumtion både stilfull och fri från skam. Ta bort pappboxen och släng ned påsen med några kylklampar i väskan så håller det även temperaturen.

 Den här väskan från franska Obag är perfekt för picknicken. Om du har en stadig krok och befinner dig nära vatten kan den även hängas ned från bryggan för att svalka vinet.

10. Gott sällskap = gott vin

Ju trevligare sällskap desto godare vin. Ja, kanske låter det som humbug men din sinnesstämning är viktig i din uppfattning om vinets smak. Se därför till att vara extra snäll mot ditt picknick-sällskap för att få både dem och dig själv på bästa humör.

Missa inte Allt om Mat:s Vinapp, där Allt om Mat:s vinexperter provat, betygsatt och recenserat alla viner i Systembolagets ordinarie sortiment. I den nya versionen kan du också söka på ekologiska viner.