Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Därför ska du spara kärnorna från vattenmelonen

Brukar du slänga kärnorna när du äter vattenmelon? Dags att tänka om – om du sparar dem och följer det här knepet kan du nämligen förvandla dem till riktiga hälsobomber.

Om du vill få ut det mesta av vattenmelonen, se till att grodda de små kärnorna som man annars oftast bara vill bli av med. Groddningen tar bort det beska svarta skalet och aktiverar alla näringsämnen i kärnorna, skriver sajten Country Living. Att gro dem tar lite tid men när de är klara får du ett snacks fullproppat av proteiner som till smaken påminner om solrosfrön. De färdiga skotten är också en bra källa för vitamin B, magnesium och hälsosamma fetter.

För att grodda kärnorna, gör så här:

1. Ta en glasburk och byt ut locket mot en bit ostduk eller liknande som du fäster runt öppningen.

2. Fyll en tredjedel av burken med kärnor och fyll på resten av burken medvarmt vatten och ca en halv tesked salt. Skruva på locket igen.

3. Blötlägg i ca åtta timmar.

4. Häll av det gamla vattnet och fyll på med nytt. Skaka om burken så att kärnorna noga sköljs i det nya och fräscha vattnet. Häll av allt vatten igen.

5. Sätt tillbaka duken och vänd glasburken upp och ner på ett sådant sätt att luft kan komma in och vatten rinna av. Placera ljust.

Upprepa processen var femte timma eller åtminstone två gånger om dagen. Skotten kommer bli färdiga inom en till fyra dagar och då sköljer du dem noggrannt en sista gång. När de torkat, häll tillbaka dem i glasburken, skruva på locket och ställ in burken i kylen (där de håller sig fräscha i cirka två till tre dagar). Nu har du ett jättegott och proteinrikt energitillskott till salladen, smörgåsen, soppan eller smoothien!

Hugg in!