Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Därför ska du inte slänga gammal jäst

Sugen på att baka bröd men jästen i ditt kylskåp har passerat bäst före-datumet? Misströsta inte. Jästen går att återuppliva enkelt och användas precis som vanligt.

Färsk jäst har ett bäst före datum på förpackningen som man ska ta med en nypa salt. För även om färsk jäst blir "gammal" går den att använda, och det upp till ett halvår efter att den gått ut. Här är 5 husmorsknep som hjälper dig rädda död jäst och andra baktips.

1. Går det att baka med färsk jäst som torkat?

Ja. Lägg den i blöt innan du använder den. Har jästen torkat finns risk att det blir klumpar i degen varför det är bra att lösa upp den innan du blandar i mjöl och övriga ingredienser. Löser den inte upp sig helt när du blötlagt den kan man sila bort de sista hårda bitarna. Jästeffekten kan också bättre om man tillsätter lite honung.

2. Kan jag använda jäst som passerat bäst före-datum?

Ja. Färsk jäst som torkat kan användes långt efter bäst före-datumet passerats men ju äldre den blir desto sämre blir jästeffekten. Förläng därför jästiden när du bakar med lite daterad jäst. I ett surdegsbröd som redan har lång jästid fungerar ju den utmärkt t ex. √ Men, det är du som avgör om jästen är brukbar eller inte. Lukta, känn och smaka på den. Har den möglat ska den naturligtvis inte användas.

3. Kan jag frysa jäst?

Här råder det delade meningar. Då jäst är en levande organism kan cellerna vid infrysning sprängas då vatten i cellerna expanderar vilket påverkar bakningen negativt. Om man fryser in färsk jäst, gärna försluten i något så den inte torkar ut, får man räkna med en sämre jäseffekt. Låt degen jäsa längre om du använder fryst jäst. Jästproducenten Kronjäst rekommenderar däremot inte att man fryser jäst...

4. Kan man använda jäst som fått en vit hinna?

Ja. Det innebär enbart att jästen torkat en smula men påverkar inte bakresultatet.

5. Hur använder jag torrjäst?

Enligt bruksanvisning på förpackningen. Det svåra är att ha rätt temperatur på vattnet man blandar torrjästen med. Tänk att det ska vara precis så varmt att du kan ha handen i vattnet utan att bränna dig. Blir det för varmt riskerar man att ”bränna” jäseffekten i torrjäst.

En kökstermometer kan vara en hjälp på vägen också.

 

√ Baka ljuvligt goda nattjästa frukostbröd - här är receptet 

Källa: Kronjäst, Alternativ.nu

Vad är jäst?

Jäst är en encellig svamp som består av vatten, protein, kolhydrater, fett, mineralämnen och B-vitaminer. Det mesta av proteinet utgörs av enzymer, som är avgörande för jäsning av bröd.

Jästens tillväxt påverkas av tillgången på näring och syre, samt vilken temperatur jästkulturen har. Sänker man temperaturen avtar aktiviteten, vilket är anledningen till att färdig jäst förvaras i kyla. När temperaturen höjs på nytt, när jästen löses i degspadet, aktiveras cellerna igen. Vid 50 graders värme dör jästen.

Källa: Kronjäst, Jästbolaget

Artikel från Mitt kök