Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Jag har ett universalråd att bjuda på: Håll dig till samma typ av vinglas som till allt annat vin”....
”Jag har ett universalråd att bjuda på: Håll dig till samma typ av vinglas som till allt annat vin”....
”Jag har ett universalråd att bjuda på: Håll dig till samma typ av vinglas som till allt annat vin”....
1 AV 2
Experten Maya Samuelsson berättar om champagne
2 AV 2
”Jag har ett universalråd att bjuda på: Håll dig till samma typ av vinglas som till allt annat vin”....

Därför ska du dricka ditt bubbel i ett vanligt vinglas

Många av oss har nog ett par så kallade champagneglas hemma i skåpet. 

Men egentligen är det inte nödvändigt.

Allt om Vins sommelier menar att det går minst lika bra att dricka bubbel ur vanliga vinglas.

Att bjuda eller bli bjuden på bubbel är nästan alltid förenat med glädje, oavsett vilka glas drycken serveras i. Men vill man vara noga, så finns det glas att föredra framför andra. 

Vanligast hemma i stugorna är förmodligen det klassiskt trånga och nästintill V-formade champagneglaset, eller det smala flöjtglaset där toppen smalnar av något. Men det finns också champagneglas med bredare kupa som mer har en tulpanliknade form, vilket är att föredra om du frågar en expert på området.

– Det behöver inte alls vara något fel på så kallade flöjtglas som är långsmala i formen – det viktigaste är fortfarande att toppen smalnar av i förhållande till kupans bredaste del. Men en vidare kupa samlar doft- och smakaromer på ett ännu bättre sätt. En annan fördel med vidare kupa är att det blir lättare att komma åt och känna doften ur en öppning som inte är alltför smal och trång, säger Allt om Vins sommelier Erik Thorsell.

Klassiska smala, lätt V-formade champagneglas och tulpanformade varianten.

Men om det nu är bra med lite bredare kupa, så borde det fungera lika bra med ett vanligt vinglas? Enligt sommelieren är det precis så det är, även om det så klart finns en rad specialglas för den riktigt intresserade.

– Jag har ett universalråd att bjuda på: Håll dig till samma typ av vinglas som till allt annat vin, ett glas där kupan har formen av en klassisk tulpan, där toppen liksom går ihop. Skälet är detsamma som när man dricker ”vanligt” vin, aromer och smaker (och lyxiga bubblor) hålls kvar effektivast med ett glas som sluter sig något upptill, säger Erik Thorsell. 

Att dricka champagne ur ett vanligt vinglas går alldeles utmärkt. Foto: Adobe Stock

Så grundrådet är enkelt – håll dig till tulpanmodellen och strunta i de alltför smala och V-formade varianterna. Dessutom finns det ett annat relativt vanligt glas för festliga ändamål, som Allt om Vins sommelier inte ger mycket för.  

– Så kallade coupe-glas går bort, tycker jag. De låga och vida gammaldags glasen är bara snygga att se på, men fångar inte in aromer, smaker och bubblor. De passar bättre att servera lyxiga desserter i.

Coupeglas är inte att föredra enligt sommelieren. Foto: Atout Pict' - stock.adobe.com

Läs mer: 6 drinktrender som alla pratar om just nu 

Premium: Experten: 10 goda husviner du alltid ska ha hemma