Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lina Eideberg Adamo

Louise Johanssons 8 smarta knep som hjälper dig i köket

Mästerkocken Louise Johansson från Göteborg älskar fisk och husmanskost med en twist. Och så är hon förtjust i kvarnar! Här delar hon med sig av 8 smarta matlagningsknep som hjälper dig i köket!

Colette van Luik

1. Godaste såsen

Foto: I_rinka / Getty Images/iStockphoto

Majonnäs! Tips på örtmajonnäs: Mixa blad och stjälkar från en kruka basilika, 1 ägg, 1 vitlöksklyfta, 2 tsk vitvinsvinäger, 2 krm honung, 3 krm salt, 2 krm svartpeppar. Tillsätt 2 dl neutral rapsolja lite i taget under mixning tills såsen tjocknar.

2. Salt och surt

Foto: Getty Images/iStockphoto

Var inte rädd för salt. Det är balansen mellan salt, syra och sötma som gör att det blir gott. Jag har alltid olika sorters vinäger och färsk citron hemma. Pressa gärna citronsaft och ha i en pipflaska.

3. Ordentlig hetta i stekpannan

Våga steka på rejäl värme för att få en krispig och god stekyta. Ska jag till exempel steka svamp brukar jag ha plattan på max och först steka i olja. Sedan sänker jag värmen och tillsätter smör för smak och stekyta. Samma sak när jag vill halstra pilgrimsmusslor, lax eller steka grönsaker.

4. Soja till marinerat & picklat

Soja är bra när du vill marinera rå hummer eller råa havskräftor. Och när du vill pickla: Tillför lite soja, eller sake, annan sorts sprit eller byt ut vinäger mot en citrusfrukt.

Louise Johansson

Slog igenom som den första vinnaren av Sveriges Mästerkock 2011.

2021 blev hon bronsmedaljör i den prestigefyllda tävlingen Årets Kock och finalist 2019.

Driver företaget Taste by Louise, har arbetat på finkrogar som Salt & sill och Upper house och har skrivit två kokböcker.

5. Hemkärnat smör

Så gör du: Blanda 1 liter vispgrädde med 2 msk filmjölk. Låt blandningen stå framme i två dagar och ställ sedan in i kylskåp. Vispa med ½ tsk salt i en köksassistent i 2 minuter på full hastighet. Krama smöret så att kärnmjölken försvinner och lägg smöret i isvatten. Lägg smöret i en burk och strö över flingsalt.

6. Samla kvarnar

Samla på dig salt- och pepparkvarnar och fyll dem med olika kryddblandningar så har du alltid nymalda kryddor. Själv älskar jag kvarnen med kardemummakärnor. Gott i kaffet och på gröten.

7. Potatis med variation

Variera potatisen, gör till exempel stomp: Koka skalad potatis nästan klar. Tillsätt broccolibuketter och stammen från broccolin skuren i bitar om 1–2 centimeter när cirka 4 minuter av koktiden på potatisen återstår. Häll av vattnet och tillsätt 2 msk olivolja, ½ dl vispgrädde och ½ tsk salt och stompa. Vänd i hackade färska örter. Variera med blomkål, rotfrukter eller vänd i babyspenat.

8. Rimmad fisk

Rimma fisk – inte så svårt! Ta 100 gram salt till en liter kallt vatten och rör runt. Låt valfri sorts fisk ligga i max 20 minuter. Då tar den upp smak och hänger ihop bättre när du ska steka den.