Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Därför är mörk choklad bra för hjärtat – kemister har löst mysteriet

Länge har forskare sagt att choklad är bra för hälsan. Nu har de kommit på exakt varför våra hjärtan klappar extra för kakao.

I tarmarna finns små, chokladälskande bakterier: bifido- och mjölksyrebakterier.

När du tar en mörk pralin till kaffet bryter bakterierna ner fibrerna i chokladen, som fermenteras till antiinflammatoriska ämnen som är bra för hjärtat.

"När de här ämnena tas upp av kroppen, så lindrar de inflammationer i hjärtvävnaden och minskar på sikt risken för stroke," sade John Finley, forskningsledare för den nya studien, när han presenterade sina resultat vid American Chemical Societys konferens i april.

Den optimala dosen är två matskedar kakaopulver om dagen, enligt Finley. När de goda bakterierna får choklad, konkurrerar de även ut de "dåliga" bakterier som orsakar gaser och mjölkmage.

Hälsoeffekten ska enligt forskarna bli ännu större i kombination med prebiotika (kolhydrater som finns i rå vitlök, fullkornsvetemjöl etc.) eller frukter som granatäpple och açai.

Medan vi gör vårt bästa för att hitta ett recept med allt det här jobbar företaget Mars på att ta fram en lösning i pillerform. Tills vidare nöjer vi oss med en kopp choklad – med två matskedar kakao.

LÄS OCKSÅ: Hur nyttig är den vanligaste mörka chokladen? Vi har testat 5 topp-säljare!

Bilder från giphy.com.