Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Därför är chilenska viner så bra

I Chile odlas några av världens bästa viner och landet är också en av världens största vinproducenter. Det här är ingen slump, det finns flera orsaker som spelar in.

Vin har odlats i Chile sedan 1500-talet men det var först under mitten av 1800-talet som vinet fick en mer självklar plats på middagsbordet. Medan Europas vingårdar ödelades av vinlusen i början av 1900-talet så blomstrade Chiles vinhandel. Chile var ett av de första länderna från den så kallade “Nya Världen” som började med export och är ett av få vinodlingsområden i världen som inte drabbades av vinlusen. Därför kan rankorna få växa naturligt på sina egna rötter och behöver inte ympas. De fyra naturliga barriärerna som omringar landet; Stilla havet i väst, bergskedjan Anderna i öst, Atacamaöknen i norr och Sydantarktis i söder skyddar landet från skadedjur och sjukdomar men bidrar även till variation i jordmån och klimat.

300 soldagar per år, en jämn nederbörd, varierad jordmån och stora temperaturskillnader mellan dag och natt, är faktorer som gör Chile till är ett fantastiskt vinland med mycket bra förutsättningar att producera prisvärda viner med en hög och jämn kvalitet. Druvorna får en lång mognadsprocess vilket gör dem mer koncentrerade. Chile har idag även samma kunskap gällande teknik och vinodling som producenter från Europa, bara med överlägsna klimatförutsättningar!

Carmenere –  Chiles nationaldruva

Carmenere är en svårodlad druva i Europa- dess långa mogningstid och behov av värme gör att få länder har rätt temperatur för att odla den. Dock inte Chile med sina 300 soldagar om året! Det är tur att druvan har hittat ett nytt hem i Chile – den kännetecknas av en bärig, fruktig och kryddig smak och skänker vinet en vacker djupröd färg. Till exempel har ett av Concha y Toros prisbelönta prestigeviner; Carmín de Puemo nyligen utsetts till världens bästa carmenere av den amerikanska tidsskriften Wine & Spirits magazine.

Förutom carmenere och merlot odlas också cabernet sauvignon, syrah och pinot noir – på den gröna sidan finns bland flera andra chardonnay, pinot grigio och pinot blanc.

Sugen på att resa till Chile? Här får du restips  – det finns otroligt mycket att göra där.

Ladda ner Allt om Mat:s vinapp

appen kan du söka på land, pris och betyg. Våra vinprovare har testat och betygsatt hela Systembolagets ordinarie sortiment!

I appen kan du också spara favoritviner och skapa inköpslistor. (OBS! Endast för iPhone.) Här laddar du ner appen!