Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Enkla recept på snabba röror till grillat
2 AV 2
Foto: Andreas Johansson

Därför använder proffskocken solfjäder när han grillar

Stjärnkocken Adam Dahlberg gillar att grilla och bjuder gärna på en sour i sommarvärmen. Här är hans tips på några favoritråvaror, om vikten av att hålla rent i köket och vad han helst grillar i sommar. 

Foto: Chinarius / Getty Images/iStockphoto

1. Glöm bubbel eller rosé som fördrink. En pitcher med iskall margarita, caipirinha eller vilken sour som helst är det som gör dina gäster gladast på sommaren.

2. Se till att alltid ha en riktigt bra olivolja gjord på arbequinaoliver hemma på sommaren. Dressa över dina grönsaker eller sallader och toppa med smulat flingsalt. Vips så är det dubbelt så smarrigt som innan.

3. Håll rent och snyggt innan och under matlagningen i köket. Det går inte att laga mat i ett stökigt kök. Se till att diskmaskinen är helt tom när middagen börjar så blir det lätt att plocka undan under kvällen.

Proffskocken

Adam Dahlberg, 46, är kock och krögare i Stockholm. Han driver tillsammans med parhästen Albin Wessman bland annat fine dining-restaurangen Adam/Albin, som fick en Michelinstjärna 2022. Duon står också bakom asieninfluerade Misshumasshu och nyöppnade Solen i Slakthusområdet. 2022 var Adam Dahlberg med i ”Kockarnas kamp”.

4. En ny favorit på grillen för mig är urbenat kycklinglår med skinnet kvar. Välj en eko-kyckling av hög kvalitet, salta, peppra och grilla tills skinnet är frasigt. Det gör inget om kycklingen blir lite överstekt, det blir ändå ett saftigt och gott resultat varje gång.

Foto: stu99 / Getty Images/iStockphoto / stu99

5. Använd en solfjäder vid grillen för att fläkta in syre till kolen när du grillar. Då får du upp en högre temperatur på grillen vilket alltid eftersträvas. Du ser dessutom cool ut och slipper få röken i ansiktet.

6. Ett enkelt sätt att få till en god sommarsallad är ost, nöt och torkad frukt-tricket. Att toppa en dressad sallad med finriven smakrik ost, hackade rostade mandlar eller nötter och skuren valfri torkad frukt (förutom bananer) kan lyfta vilken medioker sallad som helst.

7. Mise en place! (Betyder ungefär ”allt på plats” på franska.) Ha det mesta av matlagningen förberedd och klar när gästerna kommer. Det viktigaste är ju ändå att ni har tid att umgås under måltiden!